Drømmer om at REC kan stige til 90-120 kroner

Analytiker Jonas Meyer mener investor Nicolay Groves tro på enorm kursoppgang i REC er urealistisk. I løpet av onsdag var aksjen opp så mye som 25 prosent.

HÅPER: Investor Nicolay Grove tror RECs nedstengte fabrikk i Moses Lake kan bli mye verdt om de andre silisium-produsentene skal begynne å bygge nye fabrikker for å produsere på den mer effektive FBR-metoden (Fluidized Bed Reactor). Foto: REC
Energi

REC var på det meste onsdag opp over 25 prosent til 6 kroner, noe som betyr at aksjen har steget 98 prosent siden nyttår.

– Hvis jeg skal spekulere tror jeg kursen drives av utspill på diverse forum som spår at RECs silisium skal brukes i batteriproduksjon. Men dette er ikke realistisk før tidligst i 2024-2025. Aksjen er sterkt preget av psykologi og småsparere, sier analytiker i SpareBank 1 Markets, Jonas Meyer, til Finansavisen.

Heller ikke analytiker i Kepler Cheuvreux, Anders Bertheussen, har sett noen spesifikke nyheter som kan forsvare en såpass sterk kursoppgang.

– Men jeg er ikke overrasket over at det kan komme store utslag. Det er fokus på både eksport til Kina og batteri-tematikk, og REC er et selskap med store potensiell verdier, sier han.

Grove er superoptimist

Kursoppgangen har gjort REC til en kule for Kjell Inge Røkke, som i desember i fjor kjøpte alle aksjene til Jens Ulltveit-Moe. 

Investor Nicolay Grove, som har vært svært positiv til REC veldig lenge, også da aksjen falt fra 15 til under 2 kroner, er minst like positiv nå som tidligere.

– Dette kommer til å gå gjennom alle skauer og vegger, sier Grove. 

Investoren benyttet muligheten til å kjøpe litt mer da aksjen var på 2 kroner. Han sitter med over 3 millioner aksjer i selskapet, som etter dagens kurs er priset til rundt 16 millioner kroner. 

– Urealistisk

Grove mener at det kan bli en virkelig «gamechanger» hvis alle batteriprodusentene nå skal bytte ut cobolt i batteriene med silisium. Og hvis alle batteriprodusentene i verden skal bytte ut cobolt med FBR-fremstilt silisium, som REC foreløpig skal være alene om, da tror han det kan bli riktig moro.

– Skjer det kan aksjen gå i 90-120 kroner, sier han i fullt alvor.

Det har imidlertid Jonas Meyer i SpareBank 1 Markets ingen tro på.

– Det er urealistisk. Men det er jo lov å håpe, sier analytikeren. 

Ved siste oppdatering i november hadde meglerhuset en salgsanbefaling på REC, med et kursmål på 1 krone.

Vil dere revurdere?

– Foreløpig har vi ingen planer om det, og kursmålet på 1 krone står fast, sier Meyer.

ANBEFALER SALG: Analytiker i SpareBank 1 Markets, Jonas Meyer, har et kursmål på REC på én krone. Foto: Fotograf Ornelund

Drømmer om milliardverdier

Grove viser på sin side til at batteriprodusenten Enevate har fått patent på en batteriteknologi der cobolt er byttet ut med silisium, og at det ikke bare viser seg å ha en miljømessig gevinst, men at disse batteriene også skal ha en 400 prosent effektsøkning.

– Da er det «game over» for tradisjonelle biler, og 130 år med forbrenningsmotorer vil være historie, tror han.

– Men hvor fort tror du dette kommer på markedet?

– Du kan vente med å kjøpe ny hodelykt på XXL, småler han, og tror det kan skje fort. 

Han er imidlertid klar over at ting tar tid, og at REC ikke kommer til å bli alene. Men Grove tror at når de andre silisiumprodusentene skal begynne å bygge nye fabrikker for å kunne produsere på den langt mer effektive og mer moderne FBR-metoden (Fluidized Bed Reactor), der alle nå bruker Siemens-metoden, kan den varmt, nedstengte fabrikken i Moses Lake bli mye verdt.

Grove drømmer om at det kan føre til at fabrikken, som kostet 14 milliarder kroner å bygge, plutselig kan være verdt 20 milliarder kroner.

Fra 85 mill. til en halv milliard

Kjell Inge Røkkes Aker Capital kjøpte 9. desember i fjor alle Jens Ulltveit-Moes snaut 85 millioner REC-aksjer til en kurs på 1,33 kroner. Siden det har aksjen, etter å ha vært omsatt på 6 kroner på det meste onsdag, steget 353 prosent. Det betyr at Røkkes aksjer nå er verdt 509 millioner kroner.

Pareto Securities uttalte dagen etter Røkkes kjøp at de så på dette som et positivt opportunistisk oppkjøp, som kan utvikle seg til en mer strategisk investering lengre fremme.

«I REC sikrer Aker seg en opsjon med stort oppsidepotensial, dersom det kinesiske markedet igjen åpner seg for import av polysilisium produsert i USA og en potensiell plattform til å forfølge andre strategiske initiativer innen solcelleindustrien», heter det fra meglerhuset ifølge TDN Direkt.

Kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker sa den gang at de måtte komme tilbake til om det er en finansiell eller strategisk investering. Det har de ikke gjort enda.

rec
sparebank 1 markets
jonas meyer
kepler cheuvreux
nicolay grove
Nyheter
Energi
Børs