Hevder å ha stanset Nord Stream 2

USAs sanksjoner medfører at den siste delen av gassrørledningen mellom Russland og Tyskland ikke kan ferdigstilles, ifølge USAs energiminister Dan Brouillette.

«FRUSTRERT»: USAs energiminister, Dan Brouillette. Foto: NTB Scanpix
Energi

Gassrørledningen mellom Russland og Tyskland var angivelig 94 prosent ferdigstilt i desember, da USA innførte sanksjoner på alle selskaper som deltok i prosjektet. Trump-regjeringen innrømmet da at arbeidet hadde kommet så langt at det neppe ville la seg gjøre å forhindre at den over 1.200 kilometer lange rørledningen ble klar for drift. Russiske Gazprom, som leder byggingen, hevdet på sin side at sanksjonene bare ville forårsake «en kort forsinkelse».

Mangler teknologi

Nå har USAs energiminister, Dan Brouilette, imidlertid erklært at landets grep har stanset Nord Stream 2-prosjektet.

– Det kommer til å bli en svært lang forsinkelse, ettersom Russland ikke har tilstrekkelig teknologi, forklarte han i et intervju.

BARE RØR: Nord Stream 2 har kostet investorene over 60 milliarder euro. Foto: NTB Scanpix

– Dersom de utvikler slik teknologi, får vi se hva de gjør. Men jeg tror ikke det er så enkelt som å si «vel, vi er nesten ferdige, vi mangler bare den siste biten».

Sanksjonene har allerede tvunget sveitsiske Allseas Group, som la rørene, til å trekke seg ut.

Ingen alternative leverandører kom umiddelbart på banen, så i de seneste ukene skal Gazprom selv ha forsøkt å gjøre arbeidet.

Vil selge egen gass

– For amerikanere er det frustrerende at særlig Tyskland, men også andre i Europa, ville bli så avhengige av russerne, fortsatte Brouilette.

USA har selv uttalt at Europa er et viktig potensielt marked for landets stigende produksjon av naturgass.

Amerikansk naturgass, som må fraktes over Atlanterhavet i skip, ender imidlertid opp med å bli langt dyrere enn den russiske versjonen.

For øvrig har Nord Stream 2s eiere investert et beløp tilsvarende over 60 milliarder euro i prosjektet. Toppsjefen i østerrikske OMV, som er en av investorene, hevdet på lørdag at han regner med at Russland finner en løsning på problemet.

naturgass
sanksjoner
usa
tyskland
russland
nord stream 2
Nyheter
Energi