<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeministeren lover snarlig svar om produksjonskutt

Regjeringen har ikke bestemt seg for om Norge skal følge etter Opec og andre oljeland og kutte produksjonen.

Publisert 13. apr. 2020
Oppdatert 13. apr. 2020
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 287 ord
Article lead
lead
VURDERER: Olje- og energiminister Tina Bru vurderer om Norge skal kutte i oljeproduksjonen for å øke prisen på råvaren. Foto: NTB Scanpix
VURDERER: Olje- og energiminister Tina Bru vurderer om Norge skal kutte i oljeproduksjonen for å øke prisen på råvaren. Foto: NTB Scanpix

– Vi vil konkludere om saken i nær fremtid, skriver olje- og energiminister Tina Bru (H) i en epost til NTB.

Opec-medlemmene og gruppens samarbeidsland ble endelig enige om kutt i oljeproduksjonen i et videomøte søndag. Kuttet blir på 9,7 millioner fat pr. dag fra 1. mai og til og med juni.

Fredag diskuterte G20-landene om også andre oljeproduserende land som USA, Brasil og Norge skulle bidra med ytterligere kutt for å løfte oljeprisen.

– At produsentlandene i Opec+ nå har blitt enige, er meget positivt. Det er et viktig bidrag til en stabilisering av oljemarkedet i løpet av det neste året. Avtalen og diskusjonen på G20-møtet før helgen gjør at viktige brikker i regjeringens beslutningsgrunnlag er på plass, skriver Bru.

Ensidig kutt?

I begynnelsen av måneden sa statsråden at Norge ville vurdere ensidig kutt «dersom det støtter ressursforvaltningen og økonomien vår».

Forutsetningen var at en bred gruppe land ble enige om å kutte produksjonen betydelig, uttalte hun til nyhetsbyrået Bloomberg.

Kuttene som Opec og flere andre oljeproduserende land nå er enige om, tilsvarer omkring en tidel av den globale forsyningen, slik den var før coronautbruddet rammet verdensøkonomien.

Først optimisme, så nedgang

Men flere analytikere stiller likevel spørsmål ved om det er tilstrekkelig dersom målet er å heve oljeprisen.

Oljehandelen mandag speilet usikkerheten. Like etter at Opec-avtalen var på plass økte prisene, før entusiasmen dabbet av.

Prisen for et fat nordsjøolje gikk opp 5 prosent til 33,08 dollar fatet etter avtalen, men sank til 30,60 litt før klokken 12 mandag. Deretter klatret den litt oppover igjen.

Amerikansk lettolje ble solgt for 23,05 dollar fatet ved 13-tiden mandag ettermiddag, etter å ha vært oppe i 24,74 dollar tidligere på dagen.