Svært få solgte olje med tap under oljepriskollapsen i USA mandag kveld

Det ble et blodbad for den amerikanske oljeprisen mandag kveld. Men volumet var en tredjedel av normalen, hvor selgerne som måtte betale for å kvitte seg med olje kun utgjorde 2,8 prosent av volumet.

FÅ TAPERE: Oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities påpeker at kun 2,8 prosent solgte olje med tap på mandag. Foto: Iván Kverme
Energi

Mandag kveld ble en dag for historiebøkene, hvor selgere av mai-kontrakten i amerikansk lettolje (WTI) måtte betale opptil 40 dollar pr. fat for å kvitte seg med papiret.

– Den fysiske oppgjørsplikten i WTI-kontrakten skaper et problem for aktører som ikke har et logistikkoppsett til å håndtere dette, sier oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities.

Selv om oljeprisen ble omsatt for minus 40 dollar pr. fat, var det ikke mange som måtte betale for å kvitte seg med oljen.

– Volumet var en tredjedel av normalen, sier Hammer, og legger til:

– Og antall kontrakter som ble handlet til negative priser var kun en brøkdel av dette igjen, kun 2,8 prosent.


Fulle lagre

For investorer må nemlig selge kontraktene går til forfall, for å unngå fysisk leveranse av olje.

Vanligvis finner investorer en motpart i markedet som kan ta levering av oljen, oftest et oljeselskap eller en av de store traderne.

– Men dette er ikke normal tider, sier Hammer, og peker på en overkapasitet av olje.

– Det er indikasjoner på at amerikansk lagerkapasitet fylles opp og man kan spekulere i om rørledningsselskaper må kjøpe seg mer kapasitet dersom de har kontraktsforpliktelser til å flytte olje på løpende basis, hvilket mange av de har, legger han til.

Rullering av forward-kontrakter i olje skjer hver måned, og setter ofte et press på oljeprisen.

Ukjent farvann

Prisen på amerikansk lettolje falt tirsdag formiddag nedom 14 dollar pr. fat. Brentoljen faller også kraftig, og handles rundt 21 dollar pr. fat.

Men det er to grunner til at Brentoljen holder seg bedre enn WTI.

– For det første handles Brent lenger frem. Nærmeste kontrakt er for juni-levering med prising på månedens siste handledag, sier han, som betyr at det er over to måneder frem i tid.

– I tillegg har Brent såkalt «cash settlement», som betyr at du ikke påtar deg en fysisk leveringsforpliktelse.

Dette har tradisjonelt gjort at Brent har mindre utslag enn WTI. 

– Men for all del, hele oljemarkedet er i ukjent farvann, så her gjelder nok den gamle regelen, sier Hammer:

– Den eneste overraskelsen er ingen overraskelser.