Equinor sparer 6,45 milliarder ved å sable utbyttet

Selv om Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen går glipp av over 33 millioner i utbytte, mener han styret gjør det eneste rette. – De har min fulle støtte, sier han.

STOREIER: Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen er akkumulert den 11. største aksjonæren i Equinor, med aksjer for over 2,25 milliarder kroner. Foto: Eivind Yggeseth
Energi

– Equinor har allerede iverksatt kraftfulle tiltak for å styrke vår likviditet og finansielle robusthet. I denne ekstraordinære markedssituasjonen har vi også besluttet å redusere kontantutbyttet for første kvartal 2020 med 67 prosent, sammenlignet med det foreslåtte utbyttet for fjerde kvartal 2019, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.

Forvalter Hans Thrane Nielsen eier gjennom flere Storebrand-fond Equinor-aksjer for 2,25 milliarder kroner, og etter planen skulle 50 millioner rulle inn på kontoen som utbytte.

Men etter det kraftige kuttet er det kun 16,6 millioner kroner som blir overført. Likevel:

– De har min fulle støtte, sier Thrane Nielsen.

Tiltro til styret

I etterkant av virusutbruddet har oljemarkedet fått store problemer med etterspørselen, som kombinert med en massiv overproduksjon har gitt historisk lave oljepriser. 

Equinor har gjort flere tiltak for å være rustet mot lave oljepriser i lengre tid, men Thrane Nielsen påpeker at den lave spotprisen gjør at styret trolig gjør rett i å kutte kvartalsutbyttet.

– Styret i et selskap i en råvarebransje må løpende vurdere prisen på de makrovariablene som påvirker driften, sier han.

– Samtidig sier styret at de vil vurdere dette løpende, kvartal for kvartal. Og det er også fornuftig når oljeprisen er enten svært lav eller svært høy, legger han til.

Kan gi muligheter

For Sætre har virkelig tatt grep for å beholde en robust balanse og en stor likviditetsreserve. I tillegg til utbyttekuttet på drøye 6,4 milliarder stanser selskapet tilbakekjøpsprogrammet av egne aksjer umiddelbart. 

FÅR STØTTE: Konsernsjef Eldar Sætre i Equinor. Foto: Iván Kverme

Oljegiganten har også sikret seg en ny obligasjon på fem milliarder dollar i tillegg til en handlingsplan som skal spare inn tre milliarder dollar ved å kutte i investeringer og driftskostnader.

Thrane Nielsen hevder at en lav oljepris kan gi stresset prising av feltandeler, fordi nåværende eiere får finansiell trøbbel.

– Og dette kan Equinor med sin sterke balanse dra nytte av, sier han, og fortsetter:

– Gode investeringsmuligheter kan være en god grunn til å holde tilbake utbytte på kort sikt.

Med dagens lave rentenivå mener han også at det er fornuftig å låne lange penger for å kunne investere mer i lønnsomme energiprosjekter.

– Men alle selskaper må benytte en god lavkonjunktur til å se ekstra nøye over kostnadsbasen. Dette gjelder også for Equinor, sier han.

Avkastningskravet bestemmer

Om det er sannsynlig eller ei med en økning av investeringene i dagens klima er forvalteren usikker på, men på kort sikt tror han de fleste oljeselskapene vil måtte kutte.

– Fri kontantstrøm er stort sett negativ med Brent under 30 dollar pr. fat, og da sitter det langt inne å investere. 

– Selskapet har ikke annonsert hvor det skal kuttes. Tror du fornybart står i fare?

– Det man vet er at prisen på feltandeler sannsynligvis er lavere nå enn i fjor, og rentenivået er lavt. Da er det mer fristende å vurdere kjøp av feltandeler enn i år hvor feltandeler er dyre, sier han, og fortsetter:

– Vurderingen om en eventuell økning i gjeldsgrad for å investere antar jeg styret tar en ekstra runde på. For Equinor bør vurdere alle investeringer i henhold til selskapets avkastningskrav, fornybart eller ikke.

Equinor hadde ved nyttår tre styremedlemmer som ikke eide aksjer i selskapet.

– Jeg blir overrasket om de tre ikke kjøper nå når aksjekursen har falt. Alle styremedlemmer bør eie aksjer i selskapet de er tillitsvalgte i, sier han, uviten om disse har kjøpt noe i 2020.

equinor
hans thrane nielsen
storebrand
utbytte