<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Derfor har strømmen aldri vært billigere

Mens Norge flyter over, sliter svenskene med strømmangel. 

Publisert 30. juni 2020
Oppdatert 30. juni 2020
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
FULL FART: Snøsmeltingen fyller opp norske vannmagasiner. Her fra Rånåsfoss kraftstasjon. Foto: NTB scanpix
FULL FART: Snøsmeltingen fyller opp norske vannmagasiner. Her fra Rånåsfoss kraftstasjon. Foto: NTB scanpix

Systemprisen i det fellesnordiske kraftmarkedet (en slags gjennomsnittpris for alle prisområder i Norden) endte helt nede på 3,15 euro per Mwh i juni, forteller Agder Energi-eide Entelios i en månedsrapport.

Det er bunnrekord med god margin, og nærmere bestemt 30 prosent under forrige bunn i april.

«Mye vann i kraftsystemet er årsaken til at det er så stort press på spotprisen i de områdene hvor det produseres vannkraft. Når snøsmeltingen i fjellet gir mer vann enn det er plass til i kraftverkenes magasiner, oppstår det nemlig en konkurranse mellom produsentene om hvem som får levere kraft inn på strømnettet», heter det.

Og vinneren blir den som tilbyr den laveste prisen.

Det flyter ikke fritt

På én og samme time mot slutten av juni hadde Oslo 1,50 euro per MWh – Stockholm nesten 200 euro.

Samtidig er prisforskjellene innad i Norden rekordstore. Norge og i Nord-Sverige noterer seg for de laveste prisene, mens Midt- og Sør-Sverige sliter med strømmangel – blant annet fordi enorme vindkraftparker har hatt lite vind å jobbe med.

Samlet sett er det mer enn nok energi i det nordiske kraftmarkedet, men strømmen flyter langt fra fritt, påpeker Entelios. Både avstander, nettkapasitet og reparasjoner/vedlikehold bidrar til å begrense overføringskapasiteten.

– Vil holde seg lavt

I terminmarkedet, der markedsaktørene i Norden handler strøm for levering frem i tid, handles strøm for de neste årene på noe høyere nivåer enn i starten av juni.

Aktørene tror ifølge rapporten likevel på historisk lave priser i flere måneder fremover, og gjør nok lurt i det, tatt i betraktning den økte usikkerheten rundt utviklingen av coronapandemien.

Strømprisene dine kan du for eksempel sjekke her.