Tapte over 3 milliarder i USA på 3 måneder

– Det er kraftfull medisin vi holder på med nå for å styrke lønnsomheten, sier Equinor-sjef Eldar Sætre.

SABLET KOSTNADER: Lav oljepris og mindre aktivitet gjorde at Eldar Sætre og Equinor gikk med tap på USA-virksomheten på land. Her fra Equinors kvartalsfremleggelse på Fornebu fredag formiddag.  Foto: NTB Scanpix
Energi

For første gang la Equinor frem tallene for oppstrømsvirksomheten i USA. Det var ventet at dette ville gå med tap i som følge at lav oljepris, som denne våren har vært handlet til rundt 30 dollar fatet.

– Det er kraftfull medisin vi holder på med nå for å styrke lønnsomheten, sier Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor om USA-virksomheten på land til Finansavisen fredag.

Equinors oppstrømsvirksomhet i USA endte med et negativt resultat før skatt på 341 millioner dollar, i overkant av 3,14 milliarder norske kroner.

Det er en nedgang på over 4,5 milliarder kroner sammenlignet med andre kvartal i 2019.

Equinor

(Mill. USD)2.kv. 20202.kv. 2019
Driftsinntekter7.60315.130
Driftsresultat−4723.521
Resultat før skatt−7203.520
Resultat etter skatt−2511.476

Sablet kostnadene

Det var også forventninger rundt kostnadsbesparelsene rundt USA-virksomheten, som har fått mye oppmerksomhet denne våren i kjølvannet av DNs artikkelserie om Equinor.

Konsernsjefen forteller at kostnadene på land tilknyttet oppstrømsvirksomheten i USA ble redusert med 20 prosent i andre kvartal sammenlignet med andre kvartal i fjor.

– Jeg er glad for at vi har klart å ta kostnadene ned ganske betydelig i USA, sier Sætre.

Kostnader tilknyttet oljeprisen, deriblant royalities, ble redusert som følge av den lave oljeprisen i andre kvartal.

– Ikke minst jobber vi også med de administrative kostnadene og redusering av bemanningen i USA, hovedsakelig på land, sier Sætre.

Reduserte aktiviteten

Sætre legger til at aktiviteten til USA-segmentet også ble redusert i foregående kvartal.

– Nå borer vi ikke nytt. Vi ferdigstiller heller ikke brønner i USA, og brønner som går mot slutten lar vi bare dø ut, sier Sætre.

Selv om USA-virksomheten reduserte produksjonen, understreker Sætre at selskapet kan utnytte kapasiteten senere.

– Det er jo en fleksibel ressurs. Så det å kunne utnytte den fleksibiliteten er en viktig del for å utnytte markedet, og det synes jeg vi gjør på en veldig god måte.

I andre kvartal produserte Equinor 72.400 fat pr. dag på Bakken-feltet i USA. I tillegg produserte selskapet 210.100 oljeekvivalenter fra gassfeltet Marcellus.