DNO venter to milliarder i skatterefusjoner

Når du taper penger på olje, er det fint å ha 4 milliarder på bok og 2 milliarder i skatterefusjoner i vente.

MYE PENGER: DNO-styreleder Bijan Mossavar-Rahmani kan glede seg til skatterefusjonene. Foto: NTB Scanpix
Energi

DNO hadde problemer med å selge oljen de produserte på norsk sokkel i andre kvartal. Kombinert med svært lave oljepriser, bidro det til at inntektene i andre kvartal stupte fra 266 millioner dollar i fjorårets andre kvartal til 72 millioner dollar.

Driftsresultatet endte på minus 81 millioner dollar. Selskapet fikk et resultat før skatt på minus 108 millioner dollar, tilsvarende nær én milliard kroner.

DNO

(Mill. USD)2. kv./202. kv./19
Driftsinntekter72,1265,7
Driftsresultat−80,899,4
Resultat før skatt−107,663,7
Resultat etter skatt−63,668,0

Skatterefusjoner i vente

Men oljeselskapet har lenge hatt en svært robust balanse. Selv om kontantbeholdningen falt i andre kvartal, var den ved utgangen av kvartalet på solide 427 millioner dollar, tilsvarende 3,9 milliarder kroner.

DNO kan også melde om at de anslår skatterefusjoner på 215 millioner dollar i løpet av høsten, der 206 millioner dollar kommer fra Norge og 9 millioner fra Storbritannia.

Midlertidige endringer i petroleumsskatten tilrettelegger for skatterefusjon på verdien av tap (inkludert expex, capex og opex) påløpt i 2020 og 2021 gjennom seks avdrag i året, opplyses det, ifølge TDN Direkt.

DNO har dermed fått umiddelbar glede av Stortingets omdiskuterte omlegging av oljeskatten før sommeren.

«DNO estimerer at disse endringene vil generere skatterefusjoner på 140 millioner dollar for 2020, der 70 millioner dollar vil bli mottatt i 2020 og resten av balansen vil bli sluttført og mottatt i første halvår 2021».

Og mer refusjoner...

Det vil også være en skatterefusjon på 51 millioner dollar i forbindelse med opphøret av petroleumsaktiviteter av DNO North Sea (Norge) i etterkant av oppkjøpet av Faroe Petroleum og konsolideringen av to norske DNO-selskaper til DNO Norge.

Det er også en ytterligere skatterefusjon på 85 millioner dollar i forbindelse med leting i 2019, fremgår det av presentasjonen.

DNO hadde ved utgangen av kvartalet netto rentebærende gjeld på 537 millioner dollar, tilsvarende 4,9 milliarder kroner. Nettogjelden har økt med 103 millioner dollar de seneste 12 månedene.

Kurdistan skylder DNO penger

Selskapet skriver at det mottok 224 millioner dollar fra kurdiske selvstyremyndigheter i Nord-Irak i første halvår, samt at det har mottatt ytterligere 23 millioner dollar i oljebetalinger for juni, men som ikke er bokført i andre kvartal.

Ifølge selskapet forhandles det om «akseptable betingelser og timing» av utestående oljebetalinger fra kurdiske myndigheter for et beløp på rundt 240 millioner dollar til DNO.

Øker investeringene igjen

DNOs egenproduksjon var på 89.700 fat om dagen i andre kvartal, hvorav 71.900 fat i Kurdistan og 17.800 fat i Nordsjøen.

Ifølge DNO var selskapet blant de første til å bremse kostnadene grunnet coronakrisen og oljekrisen i mars. Blant annet ble all boring på Tawke-feltet i Kurdistan stanset.

Nå hevder selskapet at det er blant de første til å sette foten på gasspedalen igjen. I juni økte DNO aktiviteten på Tawke-feltet, noe som fikk opp produksjonen med 15.000 fat om dagen sammenlignet med måneden før.

«Det verste av pandemiens påvirkning på vår virksomhet er bak oss, og DNO er tilbake med å identifisere og gripe muligheter», sier styreleder og eier, Bijan Mossavar-Rahmani.

ØKER PRODUKSJONEN: DNO økte produksjonen igjen i juni på Tawke-feltet i irakisk Kurdistan. Her fra prosesseringsanlegget. Foto: DNO

DNOs resultater var svakere enn analytikerne ventet. Analytikerne Teodor Sveen-Nilsen i SpareBank 1 Markets og Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities er enige om at resultatene var svakere enn estimert, men trakk frem økende produksjon på Tawke-feltet som en positiv overraskelse.

Begge opprettholdt sine kjøpsanbefalinger og kursmål på henholdsvis 8 og 9 kroner. DNO-kursen falt på torsdag og ble handlet til rundt 5,60 kroner.

dno
olje
bijan mossavar-rahmani
Nyheter
Energi
Børs
Olje