Eldar Sætre har skapt verdier for 96 milliarder kroner som Equinor-sjef

Selv om aksjekursen har falt under Eldar Sætres tid som Equinor-sjef har han skapt verdier for 96 milliarder kroner gjennom rause utbytter.

FERDIG: Avtroppende konsernsjef Eldar Sætre (t.v), påtroppende sjef Anders Opedal og styreleder Jon Erik Reinhardsen i Equinor. Foto: Eivind Yggeseth
Energi

Da Eldar Sætre begynte som konstituert Equinor-sjef den 15. oktober 2014 sto aksjekursen i 157,50 kroner, før han ble permanent sjef i februar i starten av februar 2015. Seks år og to oljekriser senere omsettes aksjen for 145,25 kroner, som gir et kursfall på rundt 8 prosent.

Men heldigvis for aksjonærene har Equinor i samme periode pøst ut mellom 1,8 og 2,7 kroner pr. aksje kvartalsvise i utbytter. Det gjør at den samlede avkastningen i løpet av Sætres tid som konsernsjef er på rundt 25 prosent i norske kroner.

Tar man hensyn til alle aksjene i oljeselskapet er det derfor blitt skapt verdier for 96 milliarder kroner, hvorav alt følgelig kommer fra utbytter.

Midt på treet

Men hvordan har Equinor prestert sammenlignet med de andre store oljeselskapene? Ser man på kursutvikling og utbytter i dollar, er avkastningen på minus 8,6 prosent. 

Avkastning siden 15. oktober 2014

Chevron0,5%
Total−2,7%
Equinor−8,6%
ConocoPhilips−31,9%
Shell
−37,2%
Eni−37,4%
Repsol−50,0%
Infront

Det gir en tredjeplass av syv internasjonale tungvektere, hvor Chevron kommer best ut med en positiv avkastning på 0,5 prosent. Dårligst har det spanske oljeselskapet Repsol gjort det med en verdiutvikling på minus 50 prosent.

equinor
eldar sætre
eqnr
Nyheter
Energi
Børs
Olje