– Voldsom fornybarinteresse i kapitalmarkedene, sier Pareto-sjef

Pareto Securities har gjort transaksjoner for 25 milliarder kroner i kapitalmarkedet i Norden i år, og andelen fornybart er sterkt voksende.

BÆREKRAFT: Pareto-sjef Christian Jomaas har sett en enorm interesse for investeringer i såkalte ESG-selskaper i år. Foto: Iván Kverme
Energi

Onsdag sparkes den 27. Pareto-konferansen i gang, og den blir annerledes fra tidligere år – på flere måter.

Konferansen foregår i hovedsak på web, den har skiftet navn fra Pareto Oil & Offshore Conference til Energy Conference, og innslaget av fornybar energi er større enn noen gang.

– Dette er noe investorene er opptatte av, og vi ser at aktiviteten i kapitalmarkedene er ganske voldsom, sier Pareto-sjef Christian Jomaas.

– Enormt potensial

En rekke fornybarselskaper er introdusert på børs i år, og aksjer som Quantafuel og NEL har hatt en enorm kursutvikling.

Pareto Securities har alene gjort 85 transaksjoner for til sammen 25 milliarder kroner i det nordiske kapitalmarkedet i år – alt fra børsnoteringer, egenkapitalemisjoner og obligasjonsutstedelser. I stor grad har dette vært knyttet til fornybar energi, teknologi og helse.

– Dette er blant annet drevet av lave renter, som gir økt tilgang på risikokapital, sier Jomaas.

– Kapitalmarkedet er også med på å drive denne utviklingen. Investorene vil ha den type eksponering, legger analytiker Bård Rosef til.

Det skjer en dramatisk endring, nærmest en revolusjon, og det skjer raskt. Noen selskaper vil bli veldig mye verdt, andre ikke
Christian Jomaas, Pareto Securities
HAR ENERGI PÅ MENYEN: Energianalytiker Tom Erik Kristiansen (f.v.), analysesjef Eirik Haavaldsen og analytiker Bård Rosef i Pareto Securities. Foto: Iván Kverme

– Det er relativ stiv prising av en del av selskaper som ennå ikke tjener penger – kan det forsvares?

– Hvis man ser på såkalte «clean tech»-selskaper er potensialet enormt. Det er selskaper med høy oppside, men også høyere risiko, sier Pareto-sjefen, og legger til:

– ESG handler mye om risiko. Man må prise inn en miljørisiko – at bransjen ikke skulle gå så bra som man tror.

Når man ser et så stort skifte i sektorfokus som nå, mener han det blir umulig å si hvem vinneren er om fem år.

– Det skjer en dramatisk endring, nærmest en revolusjon, og det skjer raskt. Noen selskaper vil bli veldig mye verdt, andre ikke.

– Hva skal investorene se etter?

– Selskaper med unik teknologi og patenter. For eksempel har Aker Carbon Capture vært med siden starten og selskapet har en unik teknologi. Det gir god grobunn for avkastning på kapitalen, sier Paretos analysesjef Eirik Haavaldsen.

Mye av kapitalinnhentingen til morgendagens energi skjer i Norden. Ifølge Jomaas er det til nå i år gjort 27 børsnoteringer på de store børsene i London, Frankfurt og Paris, mens det til sammenligning er gjort 40 noteringer i Oslo og Stockholm.

– I transformasjonen til fornybar påstår vi at kapitalmarkedet har sitt tyngdepunkt i Norden, sier Pareto Securities-sjefen.

Rekorddeltagelse

Selv om årets Pareto-konferanse er annerledes, har det på ingen måter lagt noen demper på interessen.

Nærmere 1.700 deltagere er påmeldt, noe som er ny rekord.

Foran sine PC-er, nettbrett og mobiler vil de kunne få med seg presentasjoner fra 107 selskaper i løpet av onsdag og torsdag, i stedet for på Holmenkollen Park Hotell hvor konferansen normalt foregår.

– Det ble en utfordring da vi ikke kunne holde dette på gamlemåten, og vi var spente på hvordan mottagelsen ville være. Derfor er vi ekstremt fornøyde, sier Jomaas.

Fortsatt et liv for oljeservice

De fleste selskaper som skal holde presentasjon på konferansen har fortsatt både ett og to ben i olje. Pareto-analytikerne tror mange av disse fortsatt kunne få et godt liv der de er.

– Det totale energibehovet i verden går opp. Selv om fornybarandelen vokser, vil det fortsatt være etterspørsel etter olje. Men man vil velge de som produserer billigst og renest. Da må man se til Norge, sier Paretos energianalytiker, Tom Erik Kristiansen.

– ESG-debatten handler ikke om å ekskludere ting. Alle vet at man vil trenge fossilt drivstoff i overskuelig fremtid. Da er det viktig at de beste selskapene gjør dette, og investorene har en viktig rolle i å heie disse frem, legger han til.

Samtidig er en rekke av selskapene i ferd med å vri seg mot fornybar energi, og særlig offshore vind er i skuddet. Undervannsentreprenøren Subsea 7 vil sannsynligvis ha en fjerdedel av sine inntekter innen fornybart i år.

– Kompetansen i selskapene er bunnsolid, og det er denne som blir trukket over fra olje og gass til fornybar energi, sier Kristiansen.

fornybar energi
pareto securities
havvind
esg
pareto-konferansen
Nyheter
Oljeservice
Energi
Børs
Olje