Festdag for grønne Røkke-aksjer - venter 1,7 milliarder

Aker Carbon Capture stiger solid på Oslo Børs etter drahjelp fra regjeringen, mens Aker Offshore Wind løftes av aksjeanalyse. 

Børsnotering Aker Carbon Capture noteres på Oslo Børs CEO Valborg Lundegaard Foto: Iván Kverme
Energi

Regjeringen ønsker å realisere fangst og lagring av CO2 ved Norcems fabrikk i Brevik. Prosjektet har fått navnet «Langskip».

– Dette er det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne. Med dette kutter vi utslippene, ikke utviklingen, sier olje- og energiminister Tina Bru (H).

Som følge av dette stiger Aker Carbon Capture  nesten 13 prosent. 

1,7 milliarder 

Aker Carbon Capture er med på å levere anlegget til Norcem og har en avtale om rensing av sementfabrikken. Aker Carbon Capture estimerer kontraktsverdien til rundt 1,7 milliarder kroner. Det ventes at anlegget er klart til drift i 2024, og at det blir verdens første fabrikk for å fange og lagre CO2. 

– Dette er en stor dag for alle som jobber med å redusere utslipp fra industrien, sier Valborg Lundegaard, konsernsjef i Aker Carbon Capture.

– Langskip er en milepæl i industri- og klimasatsingen til regjeringen. Prosjektet vil kutte utslipp, og legge til rette for ny teknologi og dermed nye jobber, sa statsminister Erna Solberg.

Positiv analytiker

Jonas Meyer, analytiker i SpareBank 1 Markets, mener nyheten er utelukkende positiv for Aker Carbon Capture.

– Det er stort anlegg. At Stortinget velger å sponse dette er veldig positivt for Aker Carbon Capture, og det sender et godt signal, sier Meyer til Finansavisen.

— Hvor viktig er dagens nyhet for selskapet?

– Det er vanskelig å si. Prosjektet verdi er ikke så stort, men det viser et ønske fra myndighetene om å satse på dette. Man får nå enda et godt ESG-selskap, svarer Meyer.

Vindopptur

Også Aker Offshore Wind  har en god dag på børs. Aksjen stiger rundt 8 prosent etter at Fearnley Securities har tatt opp dekning med kjøpsanbefaling og kursmål på 7,50 kroner.

Begge selskapene er dominert av Kjell Inge Røkkes Aker.

Aker Offshore Wind
AOW-ME
Aker Carbon Capture
ACC-ME
Nyheter
Energi
Børs