<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hydrogen-eventyr går på børs

Terje Mikalsen og Richard Espeseth suser mot børs med hydrogeneventyret HydrogenPro. Duoen har aksjer for over 500 millioner. Investorer slåss om aksjer.

Publisert 29. sep. 2020
Oppdatert 1. okt. 2020
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 419 ord
GOD FOR 300 MILL: HydrogenPro-gründer Richard Espeseth har fått Mitsubishi som viktig kunde og stor investor før børsnotering i Oslo. Her sammen med Hans Jørg Fell på stand under messen Hydrogen + Fuel Cells i Las Vegas 2017. Foto: Hans Iver Odenrud

Massiv overtegning var resultatet da Pareto Securities rykket ut til investorer med NEL-konkurrenten HydrogenPro. Bak selskapet står gründer Richard Espeseth og Norsk Data-gründer Terje Mikalsen.

Planen var å hente 500 millioner i en emisjon, og selge aksjer for 20 millioner. Men da Mitsubishi Heavy Industries krevde aksjer for 120 millioner, og investorene sto i kø måtte emisjonen økes med 50 millioner, og nedsalget til 30 millioner.

Likevel rapporteres det om at transaksjonen på 600 millioner kroner er mange ganger overtegnet. Den 14. oktober går selskapet på Merkur Market.

SUKSESSRIK PENSJONIST: Terje Mikaelsen traff blink da han satset på HydrogenPro syv år etter at han skulle ha pensjonert seg. Nå er aksjene verdt 210 millioner. Foto: Ivan Kverme

Eksklusive rettigheter

HydrogenPro ble startet i 2013 som et konsulentselskap basert på samarbeid med kinesiske Tianjin Hydrogen Equipment om eksklusive rettigheter til bruk av kinesernes produksjonsapparat for hydrogen, en såkalt elektrolysør.

En elektrolysør produserer hydrogen og oksygen ved hjelp av vann og elektrisitet, og HydrogenPros forretningsidé handler om utbygging av produksjonsanlegg for hydrogen i samarbeid med partnere. Og partnere er selskaper som franske H2V Industry, Mitsubishi Power og DG Fuels.

Aksjer for 500 mill.

Terje Mikalsen ble introdusert for HydrogenPro høsten 2015 da han ble invitert med gründer Richard Espeseth til Kina. Norsk Datas far, som syv år tidligere hadde flyttet til Minneapolis for å bli pensjonist og rådgiver for norske gründere i USA, la inn noen tusen arbeidstimer og 5 millioner i kapital. Nå eier han 30 prosent, mens Espeseth eier 43.

Selskapet har gått til markedet med en prising på 700 millioner kroner, hvilket priser Mikalsens aksjer til 210 millioner, mens Espeseths er verdt over 300.

I tillegg til avtalen med kineserne har HydrogenPro en avtale med Mitsubishi Hitatchi i Tyskland om teknologi for å lage metanol fra karbondioksid og hydrogen.

Ser store inntekter

HydrogenPro har de siste fem årene utviklet storskala hydrogensystemer for verdens fire største hydrogenprosjekter. Selskapet behøver å bygge ut organisasjonen for å levere på disse store prosjektene.

Planen er også å drive forskning og utvikling for å styrke teknologien. Hydrogenpro anslår kapitalen dekker neste to år til de er cash positive. 200 millioner av pengene fra emisjonen skal gå til arbeidskapital, mens 150 millioner er til styrking av balansen.

Det behøves, for foreløpig er ikke HydrogenPro noen stor butikk. Forventet omsetning i år utgjør bare 2 millioner dollar. Det skal imidlertid bli butikk.

Neste år forespeiler selskapet 60 millioner dollar i omsetning med 10 prosent driftsmargin. 2022 skal gi 150 millioner dollar i omsetning og 20 prosent driftsmargin før selskapet i 2023 skal omsette 250 millioner dollar med ytterligere bedring i marginen.