<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeeventyret kan nærme seg slutten i Danmark

Oljeutvinningen i dansk sektor av Nordsjøen kan være på vei inn i siste fase.

Publisert 8. okt. 2020
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 175 ord
FRANSK REVERS: Franske Total har trukket en søknad om å få utvinne olje i dansk sektor frem til 2050-tallet. Foto: Bloomberg

Det franske oljeselskapet Total har nå trukket en søknad om å få utvinne olje i dansk sektor av Nordsjøen frem til midten av 2050-årene. Det skaper usikkerhet om fremtidig utvinning i Nordsjøen, skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i Danmark i en pressemelding.

Total er i dag den største oljeoperatøren i dansk sektor. Den nåværende lisensen løper til 2046.

To andre selskaper har søkt om de nye lisensene, som skal gjelde til 2055. Men etter at Total har trukket seg, er det ifølge den sosialdemokratiske regjeringen «betydelig usikkerhet» om prosessen.

Danmark skal være klimanøytralt i 2050, og det har vært politisk motstand hos regjeringens støttepartier mot å tillatte oljeutvinning etter dette tidspunktet.

Klimapolitisk talsperson Signe Munk i Socialistisk Folkeparti, det ene støttepartiet, mener regjeringen nå må innse at «oljeeventyret i Nordsjøen er slutt».

– Det neste industrieventyret skal være grønt, og det krever at vi investerer i nye grønne løsninger i stedet for å hive mer svart olje opp av Nordsjøen, sier hun.