Analytiker om ESG-boble: – Man vedder på alle hestene

Analytikeren Andreas Bertheussen mener mange grønne selskaper handler for dyrt, men finner fortsatt gode kjøpskandidater.

Energi

Mange begynner å stille seg kritisk til om det er en boble i fornybare selskaper. Andreas Bertheussen, analytiker i Kepler Cheuvreux, mener bare noen få grønne selskaper blir å stå igjen som vinnere av det grønne skiftet. 

– Det har skjedd vanvittig mye innenfor fornybarsegmentet de siste to årene. Kalkulatoren funker bare ikke for flere av de fornybare aksjene, sier Bertheussen og fortsetter: 

– Man ser at flere grønne aksjer er immune mot dårlige nyheter og det er mye simultane bevegelser i aksjekursene. Det kan tyde på at det er mange mandater som skal inn i grønt. Ettersom det er relativt få grønne selskaper blir naturligvis aksjekursen å gå opp. 

– Kortene skal deles ut på nytt

Men, det er tross alt ikke uten grunn at grønne aksjer har knust indeksen de siste par årene. Grønne selskaper blir i stor grad å stå for energitilbudet i fremtiden. 

– Vi skal jo velge de nye energiselskapene, og kortene skal deles ut på nytt. Man vedder nå på alle hestene, og dermed blir det et stort kjøpepress på hele den grønne sektoren, mener Bertheussen. 

– Ikke alle blir å vinne kappløpet, og det som er vanskelig er å plukke de riktige vinnerne, sier han. 

Doblingskandidat

Bertheussen, som følger åtte forskjellige selskaper i Norge og Sverige, har plukket det svenske grønne energiselskapet Arise som en av sine kjøpsanbefalinger. 

– Selskapet eier 140 megawatt med vind i Sverige og utvikler vindparker for salg. Selskapsverdien er 1,9 milliarder svenske kroner og vindkraften er verdsatt til 1,1 milliarder svenske kroner, sier Bertheussen og fortsetter: 

– Dette er latterlig billig, selskapet drar inn to- til femhundre millioner i året på salg av vindparker. Ser man på sammenlignbare selskaper i Sverige burde det vært verdt dobbelt så mye.

Arise handles i dag for 38 svenske kroner pr. aksje. Bertheussen et kursmål på Arise på 45 svenske kroner pr. aksje, ifølge Bloomberg. 

Andreas Bertheussen
esg
det grønne skiftet
arise
investordagen
investordagene 2020
Nyheter
Energi
Børs