Jon André Løkke: – Norge henger langt bak resten av verden

EU og resten av verden har for alvor begynt å satse på grønn hydrogen. – 99,5 prosent av vår omsetning er utenfor Norge, sier adm. direktør i NEL, Jon André Løkke. 

Energi

– Det er noen industrier og transportformer som kun kan avkarboniseres av hydrogen, sier adm. direktør i NEL  , Jon André Løkke, under Finansavisens konferanse Investordagene.

Han påpeker at 25 prosent av verdens karbonutslipp kommer fra transport, og at verden er helt avhengig av hydrogen for å avkarbonisere disse. 

– Med tyngre transport og lengre kjøreruter er man mer avhengig av en energibærer som kan være et supplement til batterier. En hydrogenelektrisk plattform er veldig lik en batterielektrisk, men hydrogen forlenger rekkevidden, sier Løkke. 

– Norge henger langt bak

Han mener Norge er blitt alt for opptatt av batterier etter suksessen med elbiler.

– Veldig mange land har snudd coronakrisen til noe positivt ved å gjøre hydrogen til en del av gjenopprettingsplanen. Vi ser at mange land har lagt betydelige midler på bordet, sier Løkke. 

I statsbudsjettet for 2021 har regjeringen foreslått å bevilge 100 millioner kroner til en forsterket hydrogensatsing. Håpet er å kunne skape flere grønne jobber og legge til rette for ny verdiskapning. Til sammenligning har Portugal og Tyskland satt av henholdsvis 7 og 9 milliarder euro til utvikling av hydrogen. 

– Vi er veldig glade for at vi ikke er avhengige av Norge, for her skjer det veldig lite, sier Løkke. 

Samtidig forteller han at det er stor lokal interesse for å starte opp produksjon av grønn hydrogen rundt omkring i landet. 

Turbulent september for Nel-aksjen

Hidenburg-rapporten sendte Nel-aksjen i kjelleren i september, men den har nå hentet seg inn igjen. Rapporten presenterte grove beskyldninger mot Nikola, som er Nels største og viktigste kunde. Analysehuset vedder på kursfall i Nikola-aksjen. 

Med en omsetning på 11,1 milliarder var Nel den mest omsatte aksjen på Oslo Børs i september. 

nel
investordagene 2020
jon andré løkke
investordagen
Nyheter
Energi
Børs