SEB ser tredobling av REC-verdiene

Meglerhuset SEBs første regnestykker etter to REC-nyheter tirsdag tilsier en tredobling av aksjeverdien til 22 kroner.

KJEMPENYHETER: REC-sjef Tore Torvund kan gjenåpne produksjonsanlegg i USA etter at det er skapt etterspørsel etter selskapets produkter. SEB mener det tilsier tredobling av aksjekursen. Foto: Eivind Yggeseth
Energi

Tirsdag morgen meldte REC Silicon   to store nyheter til aksjemarkedet. Den ene var at selskapet hadde inngått partnerskap med Group14 Technologies for å utvikle et fullskala produksjonsanlegg for silisium-karbon komposittmaterialer for det globale litium-ion-markedet ved RECs anlegg i Moses Lake i USA.

Den andre nyheten var at selskapet hadde inngått et leverandørpartnerskap med Violet Power gjennom å etablere silisiumbarrer- og wafer-løsning som tilfredsstiller Violets produksjonskrav med produksjon rett ved RECs anlegg i Moses Lake.

Gjenåpning

Group14-avtalen vil starte opp neste år og produsere så mye som 12.000 tonn batterimaterialer pr. år innen 2023.

Violet har satt seg som mål å nå 0,5 gigawatt innen midten av 2021, 1 gigawatt innen 2022 og 5 gigawatt de neste fem årene.

SEB konkluderer med at nøkkelen i nyhetene består i at de genererer et amerikansk behov for RECs produkter ettersom solcelleproduksjon fra Kina er forhindret av handelskrigen med USA.

REC Silicon eier to anlegg i USA, ett i Montana og ett i Washington, hvorav anlegget i Washington er stengt ned som følge av manglende etterspørsel. SEB konkluderer med at samarbeidsavtalene gjør at anleggene kan gjenåpnes.

GJENÅPNING: RECs anlegg ved Moses Lake. Foto: REC Silicon

22 kroner aksjen

SEB legger ikke skjul på at det er vanskelig å regne på de økonomiske effektene av nyheten, men har gjort det likevel som «back of the envelope».

Meglerhuset tar utgangspunktet i RECs investering på 1,7 milliarder dollar i Washington-anlegget alene og RECs nettogjeld på 180 millioner dollar. Meglerhuset setter verdien av Montana-anlegget til null, og at verdien i Washington utgjør halvparten av investeringskostnaden hvorpå de trekker ut gjelden, havner de på 670 millioner dollar, tilsvarende 6 milliarder kroner.

Det utgjør 22 kroner pr. aksje, tilsvarende tre ganger sluttkursen mandag.

Røkke-gevinst

Aker eier 22,95 prosent av aksjene i REC Silicon, en aksjepost de kjøpte av Jens Ulltveit-Moe for 85 millioner kroner i desember i fjor. Tirsdag ettermiddag hadde posten en verdi på over 700 millioner. 

MYE FLAKS: – Jo hardere du jobber og jo smartere du er, jo mer flaks har du, uttalte Kjell Inge Røkke under Pareto-konferansen tidligere i høst. Foto: Iván Kverme

Hvis SEB får rett i sine spådommer har Akers investering plutselig økt til 1,4 milliarder kroner.

– Vi gleder oss over den positive utviklingen til REC og det er hyggelig å se at administrasjonen og styret jobber målrettet og oppnår fremskritt, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker.

Utelukker ikke 50 kroner aksjen

Arctic Securities skriver i en oppdatering at en ny risikojustert «fair range» i REC kan være 10-20 kroner pr. aksje. Ifølge TDN Direkt legger analytikeren til at et «blue sky»-scenario kan forsvare en kurs på 50 kroner.

Analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux sier til TDN Direkt at den mest positive nyheten var samarbeidet med Group14, siden samarbeidet med Violet Power allerede burde være kjent i markedet.

– Batterisporet inneholder mer usikkerhet knyttet til teknologi, veldig spennende mulighet selvfølgelig, men det er et stort spørsmål knyttet til hvor komplett og konkurransedyktig produkt Group 14 kan klare å levere, sier Bertheussen.

Analytiker Jonas Meyer SpareBank 1 Markets minner om at det er begrenset med tall i annonseringene. Han mener tirsdagens nyheter kan resultere i en reprising av REC Silicon og et potensielt økt behov for finansiering.

rec
tore torvund
rec silicon
moses lake
breaking
Nyheter
Energi
Børs