– Et gjennombrudd for oss

Golar LNGs «spin off» Hygo har signert en avtale med en gassdistributør som kan åpne nye dører i Brasil. – Helt klart et gjennombrudd for oss, sier styreleder Tor Olav Trøim.

FORNØYD: Tor Olav Trøim er godt fornøyd med den nye Brasil-avtalen til Hygo, et joint ventureselskap eid 50/50 av Golar LNG, hvor Trøim er styreleder, og Stonepeak Infrastructure Partners. Foto: NTB
Energi

Det har stormet rundt Tor Olav Trøims Golar LNG og børskandidaten Hygo Energy Transition de siste ukene. Onsdag kunne imidlertid selskapet slå i bordet med en gladnyhet i Brasil.

Hygo har inngått en intensjonsavtale med gassdistributøren Companhia de Gás do Pará (GdP) som innebærer at Hygo skal levere flytende naturgass (LNG) til GdP.

Til å levere de avtalte volumene vil Hygo benytte Barcarena-terminalen, som har byggestart hvert øyeblikk og ventes å være i drift fra første halvår 2022.

Avtalen er åpenbart viktig for Hygo av flere grunner. Både fordi GdP har eksklusivitet på distribusjon av gass i staten Pará, og ettersom Hygos terminal er den eneste tillatte i Barcarena-området.

GdP eid 51 prosent av myndighetene og 49 prosent av mannen som omtales som Brasils gasskonge, Carlos Suarez.

– Gjennombrudd

– Vår forpliktelse er å levere renere og billigere brensel til våre kunder. GdP kan regne med Hygos fulle støtte for å introdusere naturgass og LNG i denne flotte regionen i første halvår 2022, sier Trøim i en pressemelding.

Det eneste Trøim vil si når Finansavisen tar kontakt er følgende:

– Vi er veldig godt fornøyde med denne avtalen, som helt klart er et gjennombrudd for oss. Nå som vi har signert med en så viktig aktør som GdP, venter vi at flere avtaler vil følge etter hvert.

I pressemeldingen sier han videre at «den ventede LNG-etterspørselen fra terminalen hoper seg opp dag for dag».

Aksjemarkedet reagerte positivt på nyheten og sendte Golar LNG opp snaut 3 prosent onsdag, som ellers var en rød dag på Wall Street. Torsdag åpnet aksjen marginalt ned.

Hydro åpner for ny dialog

Stormen rundt Hygo skyldes korrupsjonsanklager mot selskapets tidligere toppsjef Eduardo Antonello fra tiden da han var direktør i riggselskapet Seadrill. Antonello gikk av denne uken for å bekjempe anklagene mot seg og er nå erstattet av Paul Hanrahan.

Uroen har blant annet ført til at selskapets planlagte børsnotering i USA er satt på vent.

Denne uken ble også en intensjonsavtale inngått med Norsk Hydro i juli terminert.

I henhold til avtalen skulle Hygo levere LNG fra Barcarena-terminalen til Hydros raffineringsanlegg Alunorte.

Det norske aluminiumselskapet har imidlertid fortsatt planer om å erstatte en del av oljeforbruket ved raffineriet med mer miljøvennlig naturgass.

«Hydro vil forfølge arbeidet med å innføre naturgass som energikilde for Alunorte-raffineriet og vil fortsette diskusjonene med interesserte parter», skrev Hydro i en pressemelding mandag.

– Flere aktører har tidligere vurdert å bringe LNG til Barcarena og vi er åpne for å gå i dialog med nye som kommer til, sier Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland til Finansavisen torsdag.

– Vi utelukker heller ikke at vi på et senere tidspunkt kan gjenoppta dialogen med Golar. Det vil imidlertid kreve en ny prosess og beslutning, etter at partene i fellesskap terminerte intensjonsavtalen fra juli, legger han til.

tor olav trøim
hygo energy
golar lng
brasil
norsk hydro
lng
naturgass
alunorte
Nyheter
Energi
Børs