Analytiker John Olaisen: – Dette kan være årets deal

Scatec Solar går til himmels på Oslo Børs.

GODT FORNØYD: Analytiker John Olaisen er imponert over fredagens nyheter fra Scatec Solar. Foto: Iván Kverme
Energi

Solselskapet Scatec Solar  sikrer seg 100 prosent av aksjene i SN Power, som er kjent for sin vannkraftvirksomhet, fra Norfund. Transaksjonen beløper seg til 1,2 milliarder dollar, tilsvarende 10,9 milliarder norske kroner.

Årets deal

– Dette kan være årets deal, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til Finansavisen.

Aksjemarkedet ser ut til å være enig i den påstanden. Ved lunsjtider fredag omsettes aksjen for 267 kroner, opp 23,2 prosent. I løpet av formiddagen var aksjen oppe i 277 kroner.

Om multippelen er uforandret mener Olaisen den innvannende effekten av oppkjøpet tilsier en aksjekurs i størrelsesorden 253 til 298 kroner, avhengig av om vi ser på estimatene for 2021 eller 2020.

Flere positive effekter

Analytikeren trekker særlig frem to positive effekter av fredagens oppkjøp. For det første blir Scatec bedre diversifisert med en lavere landrisiko. Han minner om at selskapet opererer i en rekke U-land. Olaisen er også godt fornøyd med integreringen mellom sol og vind, noe som er en trend blant mange selskaper.

– Selv Ørsted, som er et vindselskap, har gått inn i sol. Dersom Scatec skulle handles til samme multipler som Ørsted vil det tilsvare en aksjekurs på 400 kroner. Det er nok aggressivt, sier Olaisen til Finansavisen.

14 land

Det sammenslåtte selskapet vil ha cirka 450 ansatte, kraftproduksjon i 14 land og en samlet kapasitet på 3,3 gigawatt (GW) i produksjon og under utbygging. Forventet medianproduksjon vil være om lag 4,1 terrawattimer (TWh) i året fra 2021, som tilsvarer fornybar energi til mer enn 11 millioner mennesker. SN Power rapporterte i 2019 inntekter på 1.766 millioner kroner og EBITDA på 1.149 millioner.

Like etter å ha annonsert milliardoppkjøpet av SN Power, slapp Scatec Solar sin kvartalsrapport. I tredje kvartal 2020 omsatte selskapet for 731 millioner kroner, mot 512 millioner for et år siden. Resultat før skatt endte på 10 millioner, mot 87 millioner i tredje kvartal 2019.

John Olaisen var en av foredragsholderne på Finansavisens konferanse Investordagene.

scatec solar
SSO
john olaisen
investordagene 2020
Nyheter
Energi
Børs
Aksjeanalyse