Nel-sjefen om gigantprosjekt: – Vi må være raske

Jon André Løkke mener Nel må være raske med å få Spania-avtalen i boks.

NEL-SJEF: Jon André Løkke er klar på at selskapet må være raske for å sikre seg kontrakten i Spania. Foto: Ole Christian Rønning
Energi

– For å overholde tidsplanen om grønn hydrogenproduksjon ved Iberdrolas gjødselsprosjekt i Spania, bør en avtale med Nel formaliseres før nyttår.

Det sier konsernsjefen Jon André Løkke i Nel  til TDN Direkt etter kvartalspresentasjonen torsdag. Nels mål er at avtalen skal ferdigstilles allerede innen utgangen av 2021.

– Vi må prøve å være raske for at tidsplanen ikke skal bli forsinket, sier konsernsjefen.

Nel leverte et knallrødt resultat torsdag og trenger en opptur for å få investorene på sin side igjen.

Gigantprosjekt

Hvis avtalen mellom Nel og Iberdrola blir ferdigstilt skal Nel produsere 20 megawatt PEM-elektrolyseløsninger til et grønt gjødselsprosjekt i Spania. 

Det finnes ingen hydrogenproduksjoner i operasjon på denne størrelsen i Europa, og den største som nå er i drift er på 9 megawatt i Rjukan. Også denne bruker Nels teknologi. 

Iberdrola har videre planer om skalering opp til hele 800 megawatt innen 2027.

– Hvor mange av disse 800 megawattene Nel får avhenger av hvor bra vi gjør jobben. Gjør vi en dårlig jobb, kan vi ikke forvente å bli med videre. Gjør vi en god jobb, derimot, har vi allerede en fot i døren hos Iberdrola. Da er vi først i køen, sier Løkke. 

Investerer tungt

Iberdrola leverte også rapport for tredje kvartal torsdag. 

Selskapet venter å investere 75 milliarder euro i løpet av de neste fem årene. Målet er å doble selskapets kapasitet innen fornybar energi. 68 milliarder euro av disse 75 skal komme fra organisk vekst.

Forpliktelsen innebærer en utvidelse av selskapets tidligere planer, som var å investere omtrent 10 milliarder euro i 2020 og årene etter. Det ventes nå 10 milliarder euro i 2020-2022 og rundt 13 milliarder euro pr år i perioden 2023-2025.

Styreleder Ignacio Galán i Iberdrola melder at selskapets kapasitet innen fornybar energi skal øke fra 32 gigawatt i fjor til 60 gigawatt innen 2025, ifølge Financial Times. 

Av denne kapasiteten kommer 26 GW fra vindkraft på land, 16 GW fra solkraft og 14 GW fra vannkraft. Den gjenværende kapasiteten forventes å komme fra vindkraft til havs.