Dolkes i ryggen av sannhetsvitner

Da Sintef avslørte at Ewave hadde fingert deres konklusjon om effekt av strømsparing brukte Jarle Lysberg en annen rapport. Nå slår også de knallhardt tilbake.

PRISET TIL 300 MILL: Ewave-gründerne Jarle Lysberg (t.h.) og Steinar Fretheim hentet inn 32 millioner fra investorer basert på dokumentasjon som er forfalsket. Foto: Anders Horntvedt
Energi

«Vi kan absolutt ikke støtte eller dokumentere at Ewaves system gir reduksjon i strømforbruk på 25-30 prosent», skriver Vidar Kristoffersen. Han sto bak DeVid-rapporten som Ewave-topp Jarle Lysberg banket i bordet da Finansavisen avslørte at Ewave hadde fingert konklusjonen i Sintefs rapport om selskapets strømsparekonsept.

Nå viser det seg at Lysberg ikke bare har fingert konklusjonen i Sintef-rapporten, men også DeVid-rapporten.

«Ewave sitt display ble benyttet for å visualisere strømforbruk», skriver Vidar Kristoffersen videre til Finansavisen, og videre: «Egentlig ikke vesentlig hvilket display som ble benyttet».

AVVISER: Vidar Kristoffersen avviser at Ewaves display hadde betydning for resultatet i hans rapport. Foto: Norgesnett

Hentet 32 mill. på bløff

Lysberg har gjennom 2019 og 2020 hentet inn 32 millioner kroner til Ewave. I forrige uke forsøkte han å prise selskapet til 300 millioner i en emisjon mot småsparere.

Ewave har et system som installeres av elektriker, og som styrer ikke-kritisk strømforbruk til tider på døgnet da strømprisen er lav. Men prisen er hele 30.000 kroner, og Sintef fant bare liten effekt av versjonen de testet.

«Bløffet investorer og kunder om Sintef-test», skrev Finansavisen om Jarle Lysbergs strømspareprosjekt Ewave mandag 9. november. På hjemmeside og i investorpresentasjon hadde selskapet påstått 25-30 prosent besparelse med Sintefs rapport som kilde.

Dagen etter slo Lysberg kraftig tilbake. Han avviste at Sintef-tallene var brukt på selskapets hjemmeside selv om Finansavisen både har skjermbilde av nettsiden, sitter med e-posten fra Sintef-forsker Hanne Sæle der hun klaget på Ewaves feilbruk av Sintef-rapporten, og svaret fra Ewave der selskapet beklaget feilen på hjemmesiden.

AVVISER: Forsker Hanne Sæle i Sintef ba Ewave korrigere feilbruk av hennes rapport. Foto: Sintef
Egentlig ikke vesentlig hvilket display som ble benyttet
Vidar Kristoffersen

Avvises fullstendig

Mens Ewave hevder Sintef konkluderte med 25 til 30 prosent besparelse, mente Sintef det riktige kun var 5,9 prosent. Og fortsatt, mer enn et år senere, bruker Ewave Sintefs rapport TR A7358 som bevis på at strømsparesystemet kutter forbruket med 26 prosent.

I leserbrevet fra Lysberg tirsdag påsto Jarle Lysberg at «Selskapet har innhentet dokumentasjon på at systemet muliggjør besparelser i strømforbruket på opptil 20-30 prosent. DeVid-testen fra 2014 av 25 husholdninger på Hvaler i Viken viste at kundene i snitt hadde bruttobesparelse på 26,31 prosent».

Mannen som sto bak rapporten avviser nå fullstendig at rapporten dokumenterer dette. Uansett mener han Ewaves display kun var for å visualisere strømforbruket, og de kunne ha brukt et hvilket som helst slikt display.

UVIKTIG: Ewaves display. Foto: Ewave

– Har forstått det slik

Konfrontert med Kristoffersens uttalelse, svarer Lysberg nå:

«Vi har forstått det slik at de testet kun vårt produkt og rapportert inn resultatet på besparelsen på vårt display i rapporten» og «Vi har i tillegg flere testbruker av denne gamle versjonen eWave versjonen fra 2014 som alle har dokumenter besparelser på over 20 prosent, og som jeg kan koble deg til».

KOSTER 30.000: Ewave strømsparesystem. Foto: Ewave

Lysberg har i to tilfeller rykket ut med e-poster til aksjonærene i Ewave etter artikler i Finansavisen.

Finansavisen sendte Lysberg spørsmål om han hadde til hensikt å informere aksjonærene om at de hadde fingert konklusjonene i Sintef-rapporten, og at de hadde gjort det samme med DeVid-rapporten.

«Det er nettopp det faktum at et display bevisstgjør forbrukeren på eget strømforbruk som gjør at man sparer penger. På denne tiden var det så vidt jeg kjenner til ikke akkurat så mange andre energidisplay enn Ewave på markedet, og det var vårt display som ble brukt i testen».

Til tross for at både Sæle og Kristoffersen slår tilbake mot Lysbergs tolkning av begge rapportene, holder han på sin egen tolkning.

«Slik vi tolker dataene som vi har fått av DeVid og rapporteringen fra testbruker hos Sintef så er det tydelig at vårt gamle produkt bidrar til en betydelig strømreduksjon og vi har mye data fra våre egne testbrukere også som gir oss grunnlag for en slik tolkning», hevder han.