<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykter at norsk gass skipes til Vest-Sahara

Støttekomiteen for Vest-Sahara frykter at en ny gasslast fra Kårstø kan være på vei til det okkuperte landet i strid med norske regler.

Publisert 19. nov. 2020
Oppdatert 19. nov. 2020
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 287 ord
Article lead
lead
BEKYMRET: Leder Erik Hagen i støttekomiteen er bekymret for at nok et gasstankkip forlater Kårstø med okkuperte Vest-Sahara som bestemmelsessted. Foto: Støttekomiteen
BEKYMRET: Leder Erik Hagen i støttekomiteen er bekymret for at nok et gasstankkip forlater Kårstø med okkuperte Vest-Sahara som bestemmelsessted. Foto: Støttekomiteen

Onsdag formiddag hadde gasstankeren «Epic Manhattan» registrert at den skulle frakte gass fra Kårstø til byen El Aaiun i Vest-Sahara.

Informasjonen om skipets destinasjon lå søkbar på nettet i flere timer, men senere onsdag ble anløpshavnen brått endret til Agadir i Marokko.

Sist helg brøt det ut krig i Vest-Sahara etter 29 år med våpenhvile. Marokko fortsetter å okkupere størstedelen av territoriet i strid med folkeretten.

Equinor beklaget

To ganger tidligere i år er gass blitt eksportert fra Kårstø i Rogaland med Vest-Sahara som bestemmelsessted.

Søndag 7. juni skulle gasstankeren «Eco Invictus» losse 4.900 tonn norsk butan i de okkuperte områdene. Imidlertid førte press på eksportøren i Norge til at fartøyet endret kurs og losset i Mohamedia i Marokko isteden.

I april eksporterte Equinor gass til Vest-Sahara. Selskapet beklaget transporten og forsikret at det aldri skulle gjøre dette igjen.

– Vi tar det for gitt at de selskaper som hittil har innsett kontroversene ved å frakte nordsjøgass til Vest-Sahara ikke vil finne på å bryte sine løfter ved å gjøre det samme på nytt, sier Erik Hagen i støttekomiteen til Finansavisen torsdag.

Han forutsetter at selskaper heller ikke vil frakte norsk gass til Vest-Sahara med Agadir som mellomstopp og sier det vil vært et klart brudd på grunnleggende etikk.

Krigssone

17. november sendte Vest-Saharas frigjøringsbevegelse Polisario ut en advarsel til internasjonalt næringsliv om at våpenhvilen er opphørt, og at territoriet er en krigssone. 

Flertallet av den opprinnelige Vest-Sahara-befolkningen, saharawiene, har i en årrekke levd som flyktninger i Algerie.

Generalforsamlingen i FN har fordømt Marokkos okkupasjon, men Marokko nekter å trekke seg ut og har hatt militærstyrker i Vest-Sahara siden 1975.

I fjor presiserte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at norsk posisjon følger EU-domstolen og at næringsliv vil stride med folkeretten om det ikke er i samsvar med det saharawiske folkets ønsker.