Ellevill oppgang for fornybare aksjer – én er opp 670 prosent i år

Flere fornybare aksjer har stegt enormt på børs i år. Det amerikanske hydrogenselskapet Plug Power har steget 670 prosent.

OPP: Amerikanske Plug Power har steget 650 prosent på børs i år.  Foto: Plug Power
Energi

Mange fornybare aksjer har virkelig fått medfart i 2020 og investorene har fått øynene opp for det grønne skiftet. Til tross for en pandemi som raser, stor usikkerhet og volatile børser, så har en rekke selskaper levert enorm avkastning så langt i år. 

REC Silicon   har steget 299,6 prosent, vindselskapet Magnora  har lagt på seg 225,7 prosent, NEL  er opp 164,9 prosent, Scatec  har steget 101,5 prosent og Arendals Fossekompani  er opp 82,4 prosent. 

Flere nynoteringer har også generert svært god avkastning så langt i 2020. Quantafuel  har steget 180,9 prosent, Ocean Sun OSUN-ME er opp 82,8 prosent, mens HydrogenPro  og Everfuel EFUEL-ME har lagt på seg henholdsvis 47,9 og 48,0 prosent. 

Røkkes nye grønne børsbabyer Aker Offshore Wind  og Aker Carbon Capture  har steget vanvittige 374,8 og 444,1 prosent fra den siste emisjonskursen før børsnotering. 

Amerikansk bonanza

Det er ikke bare i Norge at de grønne selskapene har vekket interesse. I USA har investorene kastet penger på fornybare selskaper, spesielt etter at Joe Biden ble erklært som stormaktens nye president. 

Biden har vært tydelig på at han ønsker et energiskifte i USA fra fossilt til fornybart. Et av tiltakene som ble trukket frem under valgkampen er at han vil investere 2 billioner dollar av offentlige midler for å adressere klimakrisen.

Budskapet er musikk i ørene for en rekke grønne amerikanske selskaper, som har fått enda mer vann på fornybarmølla. Her er åtte amerikanske selskaper som har mer enn doblet seg så langt i år:

  • Ballard Power Systems: 168,6 prosent
  • Bloom Energy: 150,2 prosent
  • Enphase Energy: 395,9 prosent
  • FuelCell Energy: 120,7 prosent
  • Plug Power: 670,9 prosent
  • SolarEdge Technologies: 171,3 prosent
  • SunPower: 324,9 prosent
  • Sunrun: 344,9 prosent

8 fornybare selskaper

SelskapOm selskapetOmsetning 2019 (mill/USD)
Ballard Power SystemsEngasjert i utvikling og kommersialisering av protonutvekslings- og membranbrenselceller0,1
Bloom EnergyLeverer løsninger for elektrisitet. Utvikler en stasjonær kraftgenereringsplattform som gir uavbrutt kraft785
Enphase EnergyLeverer energiledelsesteknologi for solindustrien0,6
FuelCell EnergyKomplett systemleverandør og utvikler av brenselsceller0,06
Plug PowerUtvikler hydrogen- og brenselcelle-teknologi0,2
SolarEdge TechnologiesUtvikler og selger design av likestrømsoptimerte omformersystemer for solcelleanlegg1,4
SunPowerVertikalt integrert produsent av solcellemoduler og systeminstallatør1,8
SunrunUtvikler og installerer installasjoner for solenergi og lagring0,8
Nyheter
Energi
Børs