Otovo inn i vilt marked

– Det er vanvittig mye solenergi som skal installeres i Polen, sier adm. direktør Andreas Thorsheim, etter at Otovo har etablert seg der.

STORE MULIGHETER: Når det er så høye subsidiere som det er i Polen, så er det high risk og high reward, sier Otovo-sjef Andreas Thorsheim. Foto: Eivind Yggeseth
Energi

I begynnelsen av året gikk Otovo inn i Frankrike. Nå har turen kommet til Polen, som blir det femte landet solenergiselskapet etablerer seg i.

– Tankene går ganske fort til kullkraft når man snakker om Polen, men det er blitt snudd på hodet de seneste par årene. Siden 2019 har Polen vært et av de raskest voksende solenergimarkedene i Europa, sier adm. direktør Andreas Thorsheim i Otovo.

Thorsheim var én av fire gründere som startet Otovo i januar 2016. Selskapet har spesialisert seg på å selge solceller til private hjem, og allerede det første året ble de markedsledende i Norge. Deretter har selskapet beveget seg i Sverige, Spania, Frankrike, og nå altså Polen.

– Høsten 2018 sa jeg i et intervju med Finansavisen at Polen er et av de mest spennende markedet i Europa. Den gangen hadde vi et dilemma om det var Spania eller Polen vi skulle etablere oss i. Vi valgte Spania i fjor, og er veldig godt fornøyd med utviklingen der. Nå har turen kommet til Polen, sier Thorsheim.

500.000 anlegg

Han forklarer den nye satsingen med anslag det polske energiinstituttet (EIO) som viser at det skal installeres cirka 3 gigawatt med solenergikapasitet på boligtak mellom 2021 og 2025. Det tilsvarende omlag 500.000 nye boliganlegg med dagens gjennomsnittsstørrelse.

Bare i år forventes det polske solenergimarkedet å være på omtrent 200.000 nye solcelleanlegg. Til sammenligning vil det norske markedet i år være på rundt 1.500 nye anlegg.

– Det polske markedet er helt vilt, og det er bare Nederland som har vært større i Europa i år, sier Otovo-sjefen.

– Vi gleder oss til å komme inn i et marked hvor festen allerede er godt i gang. Da slipper vi å skape etterspørselen selv, slik vi har måttet gjøre i Skandinavia, Spania og Frankrike, legger han til.

Offensive tiltak

Selv om det er bra trykk i fornybarindustrien om dagen, har heller ikke den gått fri fra coronavirusets herjinger. Ifølge Thorsheim har den norske etterspørselen i høst falt med mellom 50 og 70 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

I Sverige har solcelleinstallasjonene opplevd en liten dipp i fjerde kvartal fordi de er midt mellom to subsidiesystemer. Det franske markedet er litt ned, sammenlignet med i fjor, mens det spanske er i vekst.

Når det gjelder den eksplosive veksten i Polen trekker Thorsheim frem tre forhold:

– For det første har Polen et strategisk behov for å komme seg vekk fra avhengigheten til kull og gass.

– Derfor har myndighetene satt i gang et støttesystem som er veldig offensivt. Momsen er kuttet fra 23 til 8 prosent, og på toppen av det er det også innført investeringsstøtte.

– Polen har en voksende andel unge i befolkningen. Den engelsktalende tech-generasjonen i landet er dessuten forholdsvis rike i europeisk målestokk, og nå har de begynt å kjøpe seg egne hus i storbyene. Solceller appellerer til disse menneskene.

otovo
solenergi
Andreas Thorsheim
Nyheter
Energi