Miljøorganisasjoner til søksmål mot Shell

En domstol i Nederland begynte tirsdag å behandle et søksmål mot oljegiganten Shell, der miljøorganisasjoner krever at selskapet gjør store utslippskutt.

Publisert 1. des. 2020 kl. 13.10
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 126 ord
Foto: JUSTIN SULLIVAN

Miljøorganisasjonene, som har samlet underskrifter fra mer enn 17.000 nederlendere, ber retten kreve at Shell skal kutte klimagassutslippene med 45 prosent innen 2030.

Advokaten Roger Cox åpnet de fire dagene med rettsmøter ved å hevde at Shells handlinger går imot globale klimamål. Senere tirsdag skal Shells advokater holde sitt åpningsforedrag.

Søksmålet ledes av organisasjonen Milieudefensie, som er en søsterorganisasjon av Naturvernforbundet. Det er en del av en voksende trend der klimaaktivister bruker rettsvesenet for å få selskaper til å redusere klimagassutslipp.

I Parisavtalen i 2015 gikk EU med på å redusere klimagassutslippene med minst 40 % innen 2030, sammenlignet med nivået i 1990. I en dom samme år fikk nederlandske myndigheter ordre om å kutte klimagassutslippene med 25 prosent innen 2020, noe det fortsatt er usikkert om de klarer.

(©NTB)