Rainpower tapte penger – jaktet ny eier

– Det var eierne og styret som tok initiativet til å starte en M&A-prosess, sier daglig leder Vidar Borhaug i Rainpower.

OPPKJØPSRAID: Kristian Røkke, sjef i Aker Horizons, kan nå legge til en vannkraftleverandør i porteføljen før børsnoteringen. Foto: Matt Rourke / AP
Energi

Akers fornybarsatsning Aker Horizons, ledet av Kristian Røkke, meldte onsdag at selskapet har styrket porteføljen med nok et oppkjøp – denne gangen Lillestrøm-baserte Rainpower.

I børsmeldingen heter det at Aker Horizons vil bruke selskapet som en «plattform» for å bygge et «neste-generasjons teknologiselskap» for å optimalisere vannkraftutbygginger og drift.

Blir reddet av Aker

Kjøpssummen holdes hemmelig. Det eneste tallet i børsmeldingen er de 100 millionene som Aker Horizons skal sprøyte inn i selskapet.

Men summen er neppe veldig stor. For selv om selskapet har hatt en årlig omsetning på mellom 208 millioner kroner (i 2018) og 408 millioner (i 2015), har bunnlinjen vært rød de seneste årene. I 2017 var driftsresultatet på 2,5 millioner, men i 2019, 2018, 2016 og 2015 tapte selskapet til sammen 85,4 millioner. I 2019 var driftstapet på 30,4 millioner.

Og 2020 har trolig vært et begredelig år for vannkraftselskapet. I en artikkel i Klassekampen fra juli 2020 kommer det frem at turbinlaboratoriumet i Trondheim har stått tomt siden jul, og at mange av vannkraftingeniørene i selskapet er blitt permittert på grunn av manglende oppdrag.

Største eier i Rainpower er Børre Loe Norheim-Larsen.

Jaktet nye eiere

Finansavisen tar en telefon til daglig leder i Rainpower, Vidar Borhaug:

– Hva synes du om oppkjøpet?

– Jeg må bare henvise til Akers pressemelding. Men det jeg kan si er at dette er veldig positivt og vært en del av en prosess for å styrke selskapet finansielt. Det var eierne og styret som tok initiativet til å starte en M&A-prosess, sier Borhaug. 

FORNØYD: Vidar Borhaug i Rainpower. Foto: Anders Horntvedt

Borhaug ble intervjuet i Finansavisen for ett år siden. Da skrev vi at selskapet hadde tapt 184 millioner kroner siden 2011 og at eierne måtte skyte inn ny kapital i 2015 og 2018.

Resultatene til Rainpower kan dog bli bedre igjen hvis Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet får igjennom en foreslått skattereform for vannkraftprodusentene, med den hensikt å motivere til større investeringer.

I børsmeldingen heter det at transaksjonen er betinget av refinansiering av selskapet med dets nåværende kreditorer. Rainpower hadde ved utgangen av 2019 bruttogjeld på 233 millioner kroner og en kontantbeholdning på kun 1,6 millioner kroner.

Rainpower har sine røtter fra oppstarten av vannkraftvirksomheten i Oslo for 165 år siden, og var lenge en del av Kværner.