Milliardhopp første dag på børs

Kjell Inge Røkkes fornybarsatsing Aker Horizons debuterte på børs ved å legge på seg 4 milliarder kroner.

MILLIARDER I HORISONTEN: Kjell Inge Røkkes Aker Horizons ble tatt godt imot på sin første dag på børs. Foto: Iván Kverme
Energi

Fornybarselskapene som har gått på børs de seneste månedene har – fortjent eller ufortjent – skutt i været umiddelbart etter notering.

Så også Aker Horizons, som i går debuterte på Euronext Growth. Selskapet gjorde en rettet emisjon i forrige uke til 35 kroner pr. aksje, noe som verdsatte selskapet til 20 milliarder kroner. 

I går føk imidlertid aksjen opp i 55 kroner – et hopp på nesten 60 prosent – før den falt en del tilbake. Ved stengetid hadde aksjen likevel steget 20 prosent, noe som betyr at selskapet ble 4 milliarder kroner mer verdt enn ved emisjonen for under en uke siden.

Fornybarfokus

– Det er et enormt fokus på det grønne skiftet, og når man får en sånn type porteføljeselskap som Aker Horizons på børs, med et industriikon i spissen, så blir det mye oppmerksomhet rundt det, sier en analytiker til Finansavisen om kursoppgangen i Aker Horizons.

Aker Horizons, hvor alle Aker-eide Aker Capitals fornybarselskaper nå er samlet, består i hovedsak av allerede børsnoterte selskaper.

De viktigste selskapene er Aker Offshore Wind med en samlet børsverdi på 6 milliarder kroner, Aker Carbon Capture med en børsverdi på 10 milliarder, samt REC Silicon med en børsverdi på nesten 7 milliarder kroner.

Fremtid å bygge videre på

I tillegg kommer ikke-noterte Mainstream Renewable Power, som det nylig ble inngått en avtale om å kjøpe.

Transaksjonen verdsetter egenkapitalen i Mainstream til 900 millioner euro, eller godt over 9 milliarder kroner.

Oppå dette kommer kjøpet av det relativt lille vannkraftselskapet Rainpower, i tillegg til en varslet satsing på hydrogen.