Oljegiganten BP inntar verdens største havvindmarked

Energiselskapet Bp går inn i den britiske havvindsektoren, som er verdens største.

BP, tidligere kjent som British Petroleum, har begynt sin satsing på britisk havvind. Foto: Dreamstime
Energi

Bp og partneren Energie Baden-Wuerttemberg AG (EnBW) har sammen blitt utnevnt som foretrukket budgiver for to store leieavtaler innen UK Offshore Wind Round 4, melder TDN Direkt mandag.

«Dette markerer bps inngang til den britiske havvind-sektoren, som foreløpig er den største i verden», skriver selskapet i en melding.

Ifølge meldingen tilbyr leieavtalene totalt 3 gigawatt (GW) potensielt generert kapasitet, og har en leieperiode på 60 år. Når operasjonell vil generert kapasitet ha nok kraft til 3,4 millioner britiske hjem, opplyses det.

BP og den tyske partneren EnBW planlegger å danne et 50-50 joint venture for å sammen utvikle og operere leieavtalene, fremgår det. JVet forventer å gjøre fire årlige betalinger på 231 millioner pund på hver av leieavtalene før prosjektet når en endelig investeringsbeslutning. Prosjektene er forventet å være operasjonelle om syv år.

Lokasjonen er omtrent 30 kilometer utenfor kysten av Nord-Vest England og Nord-Wales. Vanndybden er på mellom 35-40 meter, skriver TDN.

Den ene leieavtalen dekker et område på 300 kvadratkilometer, mens den andre dekker 500 kvadratkilometer. Prosjektene er nærliggende hverandre, og vil dermed dra nytte av synergieffekter innen anskaffelse, utvikling og operasjonelle kostnader, opplyses det.