Meglerhus: Dette er egentlig ganske spesielt

Ikke siden januar i fjor har oljeprisen vært like høy som nå.

Foto: Ivan Kverme
Energi

Prisen på Brent-olje bikket mandag morgen 60 dollar. DNB Markets trekker i sin morgenrapport frem at dette egentlig er ganske spesielt, og påpeker at oljeetterspørselen fremdeles er flere millioner fat pr. dag lavere enn normalt.

«På kort sikt, er det tydelige tegn til et stramt fundamentalt marked, med både lagertrekk og backwardation», skriver meglerhuset, og påpeker at dette kanskje bare skulle mangle.

«Med midlertidig økt etterspørsel fra en kaldere enn vanlig januar-februar i store deler av nordlige halvkule, og det kraftige kuttet fra Saudi Arabia, trekkes nå trolig mye olje fra lager», fortsetter DNB Markets. 

De peker også på at anstrengte forhandlinger mellom Iran og USA rundt en ny atomavtale, samt nokså sterke politiske signaler fra Saudi Arabia og Russland om intensjonene for Opec+ om å holde markedet i underskudd i tiden fremover og trekke ned lagre, gir mer rom for prisoptimisme.

«Men det som ikke har endret seg, er hvordan amerikanske produsenter igjen har fått en gavepakke med økte inntekter. Testen på kapitaldisiplinen blant skiferoljeprodusentene blir dermed enda mer krevende», skriver DNB Markets.