Storkontrakt til Cadeler – ser mer å kjempe om

Cadeler har fått en kontrakt på over 760 millioner kroner for installasjon av vindturbiner. Selskapet ser lyst på markedet og planlegger fortsatt et skip til. 

JOBBER PÅ VANNET OG I LUFTEN: Cadeler eier to skip for transport og installasjon av offshore vindturbiner. Her fartøyet «Pacific Osprey». Foto: CADELER
Energi

– Det er mange ting vi byr på, og vi er veldig positive til å vinne flere kontrakter, sier konsernsjef Mikkel Gleerup i Cadeler.

Onsdag kunne han annonsere en kontrakt med Siemens Gamesa for transport og installasjon av vindturbiner med et av selskapets to skip.

FIKK STORKONTRAKT PÅ KROKEN: Konsernsjef Mikkel Gleerup i Cadeler. Foto: CADELER

Kontraktsverdien er på rundt 90 millioner dollar, over 760 millioner kroner, og er den største selskapet noensinne har vunnet.

I tillegg kommer en opsjon på ytterligere 30 millioner dollar.

Med denne avtalen har Cadeler en ordrebok på 276 millioner dollar, pluss opsjoner for ytterligere 92 millioner.

Nyheten sendte Cadeler-aksjen rett opp på Oslo Børs, på en dag der oljeserviceaksjene generelt falt. På det meste steg aksjen 9 prosent, men onsdag ettermiddag var oppgangen på rundt 6 prosent. Det gir Cadeler en børsverdi på 4 milliarder kroner.

Jakter på mer

Med hensyn til de andre partene i avtalen kan Gleerup foreløpig ikke si hvor eller når kontrakten har oppstart, eller hvilke marginer som ligger til grunn. Arbeidet er imidlertid ventet å ta rundt et år.

Samtidig ser han at det er flere kontrakter å kjempe om i markedet, både i Europa, Asia og USA.

– Europa er klart størst, sier han.

– Er dette store eller små kontrakter?

– Alt innen vind er stort. Vi ser noen kontrakter som er mindre enn denne, og noen som er større, sier Gleerup, med henvisning til onsdagens kontrakt.

Jobber med nybygg

Cadeler er havvind-satsingen til det Singapore-baserte konsernet Swire Pacific Ocean, og selskapet eier to fartøyer for transport og installasjon av offshore vindturbiner.

Med DNB Markets og SpareBank 1 Markets som rådgivere ble selskapet notert på Oslo Børs i november i fjor. I den forbindelse hentet Cadeler 883 millioner kroner i egenkapital, som blant annet skal brukes til å betale for et planlagt nybygg.

– Vi jobber med forskjellige leverandører og løsninger. Vi er godt i gang og følger den planen vi har lagt, sier Gleerup, som legger til at ambisjonen fortsatt er å ta en beslutning om et nybygg i andre kvartal.

Cadeler oppgraderer også sine eksisterende skip med nye og større kraner. Transport- og installasjonskontrakten som selskapet ble tildelt onsdag gjelder de største vindturbinene som er i markedet, med en kapasitet på 14 megawatt og med en høyde på 250 meter over havoverflaten.

Cadeler

  • Eier to fartøyer for transport og installasjon av offshore vindturbiner.
  • Skilt ut fra det Singapore-baserte konsernet Swire Pacific Ocean og børsnotert som eget selskap på Oslo Børs i november 2020.
  • Har planer om å bestille et nybygg.
  • Har en børsverdi på 4 milliarder kroner. Største aksjonær er Swire Pacific med 42 prosent, mens BW Wind Services er nest størst med 20 prosent.