– Equinor blåser opp aksjekursen

Equinor har varslet analytikere at de vil føre regnskapet på en ny måte. SpareBank 1-analytiker Teodor Sveen-Nilsen tror investorer kommer til å bli lurt til å prise aksjen for høyt.

LUFTIG: Equinor vil bruke salgsgevinster fra fornybarsalg i regnskapene, men ikke nedskrivninger fra olje og gass, noe Teodor Sveen-Nilsen mener vil blåse opp inntjening og aksjekurs. Foto: Tor Erik Schrøder
Energi

Fra 2021 vil engangseffekter fra olje og gass bli fjernet fra Equinors justerte resultater, mens engangseffekter fra offshore vind skal være en del av normalresultatet. Det er meldingen Equinor den 12. april sendte til analytikere som følger selskapet.

SpareBank 1-analytiker Teodor Sveen-Nilsen reagerer sterkt. Han tror aksjemarkedet ikke kommer til å fange opp inkonsistensen, og at det medfører en for høy aksjekurs på Equinor.

Sveen-Nilsen har rykket ut til sine investorkunder der han argumenterte mot Equinors nye praksis.

REDUSERT TILLIT: SpareBank 1-analytiker Teodor Sveen-Nilsen mener det er feil av Equinor å inkludere salgsgevinster fra fornybarsatsingen, og i tillegg inkonsistent når tap fra olje og gass samtidig utelates. Foto: Iván Kverme

– Gevinster burde ikke medtas

Kjernen i kritikken handler om at Equinor nå i det justerte resultatet skal inkludere salgsgevinster fra fornybarsatsingen, der det forventes gevinster, mens de ikke skal inkluderes fra olje og gass, der det forventes tap og nedskrivninger.

«Det at salgsgevinster skal inkluderes i det justerte resultatet kan åpenbart debatteres. Det er naturlig å forvente flere gevinster fra fornybarsalg de neste kvartalene… Likevel burde slike gevinster gis mye lavere multipler… Vi mener slike gevinster/tap ikke burde medtas i justerte resultater», skriver Sveen-Nilsen.

I en senere analyse påpeker han at Equinors gjennomsnittlige P/E har ligget rundt 13,5, mens salgsgevinster bør verdsettes til en P/E på 1, eventuelt et sted mellom 1 og 3 avhengig av om de kan forventes å gjentas.

Inntjeningen blir oppblåst mens man bruker den samme multippelen, og da blir aksjekursen høyere selv om det er feil
Teodor Sveen-Nilsen

– Svekker tilliten

– Jeg synes det er inkonsistent å justere for tap og nedskrivninger i ett segment, altså olje og gass, mens man i et annet segment der man forventer gevinster ikke justerer resultatet, sier Teodor Sveen-Nilsen.

– Jeg vet at selskapet selv sier at Ørsted, som er offshore vind, ikke justerer, men jeg tenker det er viktigere å være konsekvent på tvers av segmenter i selskapet enn å rapportere likt et annet offshore vind-selskap som har mye salgsgevinster.

– For å si det diplomatisk så er dette inkonsekvent, sier Sveen-Nilsen.

– Jeg har ikke lyst til å gå ut med krigstyper, men dette gjør det vanskeligere å bruke det justerte resultatet når man skal mene hva Equinor er verdt. Det svekker sannsynligvis noe av tilliten til Equinors justerte resultat.

HER ER SALGSGEVINSTER NORMALT: Equinors Hywind Buchan-anlegg utenfor Skottland. Foto: NTB

– Så er spørsmålet om det påvirker aksjeprising. Jeg tror dessverre svaret er ja fordi de justerte tallene fremkommer på Bloomberg og Factset, og at ikke alle internasjonale investorer ikke vil fange opp inkonsistensen.

Jeg har definitivt fått reaksjoner fra investorer. Flere mener det absolutt ikke bra, og at det forringer kvaliteten på tallene
Teodor Sveen-Nilsen

– Blir oppblåst

– Som regnskapsbruker håper jeg investorene vil fange opp problemstillingen, og som regnskapsbruker ser jeg at jeg må gjøre mer manuelle justeringer selv og at jeg ikke kan stole blindt på Equinors justerte tall.

– Mener du Equinor blåser opp aksjekursen?

– Aksjekursen skal ikke påvirkes av regnskapsprinsipper, men her vil Equinor rapportere høyere tall som skal kompenseres med lavere multippel i en perfekt verden slik at aksjekursen ikke påvirkes. Men det jeg tror vil skje er at inntjeningen blir oppblåst mens man bruker den samme multippelen, og da blir aksjekursen høyere selv om det er feil. Det er imidlertid viktigere enn før å vite hva som ligger i inntjeningselementene.

– Har du fått reaksjoner fra andre analytikere eller investorer?

– Jeg har definitivt fått reaksjoner fra investorer. Flere mener det absolutt ikke bra, og at det forringer kvaliteten på tallene. Men det er også andre som kun reagerer med skuldertrekk, sier Sveen-Nilsen.

HER ER NEDSKRIVNINGER UNORMALT: Tap fra olje- og gassvirksomhet som her på Johan Sverdrup-feltet må ut av Equinors regnskaper. Foto: Bloomberg

– Integrert del av strategien

Rikke Høistad Sjøberg, som er talsperson for finansiell kommunikasjon i Equinor svarer i en e-post følgende på kritikken fra Sveen-Nilsen: 

«Equinor rapporterer både IFRS-resultater og justerte resultater, og vil gjøre det også for fornybarvirksomheten når vi nå etablerer det som eget rapporteringssegment. Vi vil også her forklare eventuelle justeringer. Innenfor fornybarvirksomheten vil vi ikke justere for transaksjoner siden dette er en integrert del av strategien for verdiskaping. Vi vil rapportere transaksjoner slik at analytikere uten videre kan fjerne de fra sine beregninger, slik Sveen Nilsen argumenterer for».