<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mageplask for Røkkes fornybaraksjer

Akers fornybarselskaper falt kraftig på børs etter å ha lagt frem sine kvartalsrapporter tirsdag. Børsverdien på Aker Horizons krympet med 1,3 milliarder kroner. 

    Publisert 4. mai 2021 kl. 07.02
    Oppdatert 4. mai 2021 klokken 16.48
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 680 ord
    MÅTTE SE AKSJEKURSENE STUPE: Konsernsjef Kristian Røkke i Aker Horizons. Foto: Matt Rourke / AP

     

    Kursmessig ble det ingen god tirsdag for Kjell Inge Røkkes fornybarjuveler på Euronext Growth. 

    Den seneste tiden har kurspilene pekt nedover, og dette ble forsterket etter at selskapene la frem sine kvartalsrapporter i går.

    Aker Carbon Capture falt 9 prosent, Aker Offshore Wind falt 8 prosent og Aker Clean Hydrogen var ned 7 prosent.  

    Det bidro til at majoritetseier Aker Horizons falt rundt 7 prosent på børsen, tilsvarende et verdifall på nesten 1,3 milliarder kroner.

    Milliardvekst

    Aker Horizons hadde en netto verdijustert egenkapital (NAV) på 15,9 milliarder kroner i første kvartal, ifølge selskapets kvartalsrapport. 

    Det er opp 3,1 milliarder kroner siden selskapet ble notert på Euronext Growth i begynnelsen av februar. 

    Til sammenligning var selskapets børsverdi på 16,6 milliarder kroner tirsdag ettermiddag.

    - Aker Horizons tok flere viktige steg i kvartalet. (..) Det er fortsatt et høyt aktivitetsnivå på tvers av porteføljeselskapene våre, der felles forretningsmuligheter fortsetter å dukke opp, for eksempel vårt samarbeid mellom Mainstream og Aker Clean Hydrogen om å produsere grønn hydrogen i Chile, sa Aker Horizons-sjef Kristian Røkke i en kommentar.

    Minus for vind og karbon

    Aker Horizons består av en rekke relativt nyetablerte porteføljeselskaper innen fornybar energi, og foreløpig tjener de ikke penger.

    Aker Offshore Wind hadde ingen inntekter i kvartalet og fikk et underskudd på 53 millioner kroner, mens Aker Carbon Capture hadde inntekter på 63 millioner og et underskudd på 24 millioner.

    Aker Clean Hydrogen la ikke frem tall, men opplyste i stedet at det undersøker mulighetene for et hydrogenanlegg på Aukra. I forbindelse med dette vil søsterselskapet Aker Carbon Capture sammen med SINTEF se på mulighetene for en ny fangstteknologi som kan benyttes i produksjonen av hydrogen.

    Hektisk kvartal

    Det har vært et begivenhetsrikt kvartal for Aker Horizon. 

    Blant annet ble selskapet notert på børs, det kjøpte Mainstream Renewable Power og det etablerte og hentet 3,45 milliarder kroner til porteføljeselskapet Aker Clean Hydrogen, som også ble børsnotert.

    I løpet av kvartalet inngikk også Aker Horizons et samarbeid med Yara og Statkraft om et ammoniakkanlegg.

    Pareto Securities, som riktignok har vært rådgiver i flere av transaksjonene som Aker har gjort. mener at Aker Horizons med dette er i rute til å levere på sine ambisjoner for 2025 om investeringer på 100 milliarder dollar og å bidra til CO2-kutt tilsvarende 50 prosent av Norges utslipp.

    Flyttes til Oslo Børs

    Aker Horizons har vært notert på Euronext Growth siden begynnelsen av februar, men tirsdag opplyste selskapet at det har satt i gang en prosess om å flytte til Oslo Børs. 

    Dette ventes fullført nå i andre kvartal.

    Samtidig sikrer selskapet seg mer kapital. Tidligere i år utstedte Aker Horizons et obligasjonslån på 2,5 milliarder kroner. Tirsdag melder selskapet at det vil øke sin såkalte revolverfasilitet (RCF) fra 170 til 400 millioner euro, eller rundt 4 milliarder kroner, med et syndikat av åtte europeiske banker. 

    Fasiliteten kan i tillegg økes med ytterligere 100 millioner euro. 

    Med dette vil selskapet ha likviditetsreserver på 9,3 milliarder kroner, men justert for kjøpet av Mainstream Renewable Power er likviditetsreserven på 3,7 milliarder kroner.

    Svak kursutvikling

    Aker Horizons-aksjen har falt mye siden den ble børsnotert i begynnelsen av februar.

    Før børsnoteringen gjorde selskapet en emisjon til 35 kroner pr. aksje, og første dag på børs ble aksjen tatt imot med jubel og føk opp i 55 kroner på det høyeste, før den endte på 42 kroner.

    Siden har det stort sett vært utforbakke, og tirsdag ettermiddag ble aksjen notert til rundt 28,60 kroner – 18 prosent under emisjonskurs og over 30 prosent lavere enn sluttkurs første børsdag.

    Aker Offshore Wind og Aker Clean Hydrogen har bidratt sterkt til nedturen. Førstnevnte aksje har falt mer enn 40 prosent i år, mens sistnevnte har falt omtrent like mye siden børsnoteringen i mars.

    Aker Horizons

     
    • Aker-kontrollert selskap som utøver aktivt eierskap i selskaper innen fornybar energi og grønn teknologi.
    • Er notert på Euronext Growth med en børsverdi på over 17 milliarder kroner.

    • Har eierandeler i de børsnoterte selskapene Aker Offshore Wind (51%), Aker Carbon Capture (51%) og Aker Clean Hydrogen (ca. 75%), samt Mainstream Renewable Power (75%).

    • Har også en utviklingsportefølje hvor blant annet eierandelen i børsnoterte REC Silicon (24,7%) ligger.

    • Aker eier 80 prosent av Aker Horizons, som ledes av Kristian Røkke.

    Aker Offshore Wind

     
    (Mill. kr) 1. kv./21 1. kv./20
    Driftsinntekter 1,7 0,5
    Driftsresultat -59,9 -41,9
    Resultat før skatt -69,6 -52,6
    Resultat etter skatt -69,6 -52,6

    Aker Carbon Capture

     
    (Mill. kr) 1. kv./21 2020
    Driftsinntekter 63,4 15,8
    Driftsresultat -24,0 -44,6
    Resultat før skatt -23,8 -44,5
    Resultat etter skatt -23,8 -44,5