Nel med resultatsmell: Tar massivt papirtap i Everfuel

Nels omsetning i første kvartal løftet seg fra i fjor, men kom fortsatt inn godt under forventning. Store tap på aksjeinvesteringer tynget resultatet.

PRESENTERER: Konsernsjef Jon André Løkke i NEL. Foto: Ole Christian Rønning
Energi

 

Nels omsetning i første kvartal løftet seg med 24 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det var imidlertid ikke nok til å levere som analytikere hadde forventet.

Nel hadde en omsetning på 157 millioner kroner i årets første kvartal, sammenlignet med 127 millioner i samme kvartal i fjor. Driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) kom inn på -74 millioner kroner, mot -65 millioner kroner i første kvartal i fjor.

Analytikere ventet på forhånd en omsetning på 204 millioner kroner i kvartalet, varierende mellom 150 og 242 millioner kroner. Ebitda var ventet til -63 millioner kroner, ifølge Infront-konsensus.

Konsernsjef Jon Andre Løkke påpeker under kvartalspresentasjonen tirsdag at Nel ofte opplever noe lavere inngang av ordre samt omsetning i starten av året.

– Vi er relativt fornøyd med omsetningsutviklingen, sier han.

Massivt papirtap

Som ventet ble Nels resultater preget av kursfallet i Everfuel. Nel gjorde en negativ verdijustering av investeringen i Everfuel på 466 millioner kroner i kvartalet. Det ble også tatt en negativ verdijustering av aksjeposten i Nikola på negative 13 millioner kroner.

Nel vil bli preget av kursutviklingen i de to selskapene fremover.

– Fluktuasjonene i verdiene på aksjeinvesteringene i Everfuel og Nikola vil fortsette fremover, sier konsernsjef Jon Andre Løkke.

Everfuel-aksjen har hatt en blytung kursutvikling hittil i år. Siden nyttår er aksjen ned 39 prosent, mens den har falt 43 prosent de siste tre måneder. Nel har ikke mulighet til å selge sine aksjer i Everfuel før 29. oktober i år.

Dermed endte Nels resultat før skatt på negative 579 millioner kroner i første kvartal, mot negative 5 millioner kroner i samme periode i fjor. Kontantbalansen til Nel ved slutten av kvartalet var på 3.248 millioner kroner etter kapitalinnhentingen i februar.

Selskapet hadde en rekordhøy ordrebok på 1.085 millioner kroner i første kvartal i år, opp 83 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.  Nel påpeker at ordrene kan variere fremover, ettersom prosjektene selskapet deltar i blir større og mer komplekse.

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 8.00

NEL

(Mill. kr)1. kv./211. kv./20
Driftsinntekter157127
Driftsresultat-98-87
EBITDA-74-65
Driftskostnader255213

NEL

  • Hydrogenselskap som tilbyr løsninger for å produsere, lagre og distribuere hydrogen. 
  • Har sine røtter i Norsk Hydros produksjon av vannelektrolysører, som begynte i 1927. 
  • Ble kjøpt opp av Øystein Stray Spetalen og Strata Marine & Offshore i 2011 og fikk navnet NEL Hydrogen. 
  • Har hovedkontor i Oslo, og adm. direktør er Jon André Løkke.