<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter bedring etter tungt år

Med økte kraftpriser og cruisehungrige, vaksinerte briter tror Bonheur at alt igjen skal bli bra. 

    Publisert 6. mai 2021 kl. 08.05
    Oppdatert 6. mai 2021 klokken 15.58
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 452 ord
    LA FREM TALL: Konsernsjef Anette Olsen i Bonheur. Foto: Iván Kverme

     

    Torsdag morgen la adm. direktør Anette S. Olsen og finansdirektør Richard Olav Aa frem Bonheurs resultater for første kvartal. 

    I løpet av årets tre første måneder omsatte Fred. Olsen-familiens Bonheur for 1,3 milliarder kroner, mot 1,9 milliarder på samme tid i fjor. Driftsresultatet endte på 9 millioner kroner, opp fra minus 101 millioner i fjorårets første kvartal. 

    Bonheur

     
    (Mill. kr) 1. kv./21 1. kv./20
    Driftsinntekter 1.338 1.967
    Driftsresultat 9 -101
    Resultat før skatt 26,7 127,6
    Resultat etter skatt -35 118

    Nettoresultatet endte på minus 35 millioner kroner, mot et overskudd på 118 millioner kroner i første kvartal 2020. 

    – Vi er fortsatt preget av coronastans i cruisevirksomheten, men fremover endres også utsiktene der. I Storbritannia har alle over 50 fått tilbud om vaksine, og det er stor etterspørsel etter cruise i andre halvår og neste år, sa Aa under Bonheurs presentasjon. 

    I april ble det kjent at selskapet planlegger å invitere briter på norgescruise i sommer, men uten å sette passasjerene i land i Norge. Til dette skal ett av de fire skipene som nå ligger i opplag mobiliseres. Cruisesegmentet hadde naturlig nok ingen inntekter i kvartalet, og det negative driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) på minus 141 millioner skyldes hovedsakelig kostnader i forbindelse med å holde skipene i opplag. 

    Etter et år med globale reiserestriksjoner gikk cruisevirsomheten alene på et nettotap på i overkant av én milliard kroner i 2020.

    Økte kraftpriser

    I tillegg til at cruisevirksomheten trolig kommer på bena igjen pekte Aa på at kraftprisene økt, og at oppdragene innen offshore vindservice er flere enn i fjor. 

    I første kvartal var dog kraftproduksjonen om lag 20 prosent lavere enn normalt, mens den på samme tid i fjor lå 8 prosent over normalen. Dermed endte EBITDA-resultatet for Fred. Olsen Renewables på 333 millioner kroner, ned fra 419 millioner i første kvartal 2020. 

    I Skottland har konsernet sikret konsesjon for ytterligere 148 Megawatt innenfor landbasert vind. Ferdigstillelsen av vindparken Högaliden i Svergie er imidlertid stadig forsinket, men ventes sluttført i løpet av juli. 

    Etter et tregt fjorår innen offshorevindservice hadde dette segmentet nok å gjøre i kvartalet, noe som resulterte i et EBITDA-resultat på 70 millioner kroner, opp fra minus 29 millioner på samme tid i fjor. 

    I likhet med foregående kvartaler foreslår styret et utbytte på 170 millioner kroner, eller 4 kroner pr. aksje for kvartalet. 

    Torsdag falt Bonheur-aksjen 3,48 prosent 222 kroner, etter å ha steget i overkant av 23 prosent det seneste året. Hittil i år er aksjen dog ned drøyt 8 prosent.

    Bonheur

     
    • Investeringsselskap innen fornybar energi, shipping, havvind og cruise, både gjennom heleide datterselskaper og andre investeringer. 
    • Adm. direktør er Anette S. Olsen. 
    • Fikk nåværende selskapsform etter at Ganger Rolf ble fusjonert inn i selskapet mai 2016. 
    • Gjorde sine første investeringer i havvind i 1996. 
    • Største aksjonær er Fred. Olsen-familien gjennom selskapene Invento og Quatro.