EAM Solar går rettens vei etter påstått milliardbedrageri

Flere år med juridisk mareritt tar nå en ny vending. 

SAK: EAM Solar går til rettssak. Fra venstre: Styreleder Ragnhild Wiborg i EAM Solar, Adm. direktør Viktor E. Jakobsen, styreleder Henrik A. Jensen i Therium og daglig leder Henrik Berg i Therium. Foto: Eivind Yggeseth
Energi

 

EAM Solar har tatt ut søksmål mot det luxemburgske selskapet Enovos, ifølge en børsmelding tirsdag kveld. 

Søksmålet ble levert 28.  mai til Oslo tingrett. Rettssaken er finansiert av investeringsselskapet Therium, ifølge kilder i selskapet Finansavisen har snakket med.

Therium får avkastning ved å finansiere søksmål, hvor utbyttet er en multippel av investert kapital dersom de som sak-søker vinner frem eller inngår forlik.

Etter hva EAM Solar vet har verken Enovos eller dets ansatte blitt etterforsket eller domfelt for svindelen mot EAM.

Tilbake i 2014 kjøpte EAM Solar 31 solkraftverk i Italia. I ettertid er kjøpet blitt et juridisk mareritt for selskapet. 17 av parkene var ikke bygget etter forskriftene, og kunne hverken produsere strøm eller selges på grunn av forfalskede dokumenter.

Samtidig bygget de langsiktige kontraktene om salg av strøm til den italienske staten på dokumentasjon som var forfalsket, ifølge italiensk rett. 

I tillegg til at fremtidig inntjening ble borte måtte også alle innbetalinger i forbindelse med prosjektet betales tilbake til den italienske staten. 

EAM Solar har følgelig tapt stort fra 2014 til 2020 på rettssaken. Også første kvartal ble dratt ned.