<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rystad Energy: – Markedet vil være ganske stramt

Analytiker Louise Dickson skriver i fersk rapport at oljeprisen vil være viktig for hvordan verden vil komme seg etter coronapandemien.

    Publisert 19. juni 2021 kl. 18.43
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 296 ord
    RYSTAD ENERGY: Oljeprisen vil være avgjørende for hvordan verden utvikler seg. Foto: Dreamstime

    Etter at oljeprisen flørtet med 75 dollar pr. fat, trakk den seg noe tilbake til 73 dollar etter Feds rentemøte forrige uke. Den amerikanske sentralbanken hintet om mulige renteøkninger i 2023, noe som vil kunne minske den globale oljeetterspørselen. Til tross for dette tror Rystad Energy på et stramt oljemarkedet fremover.

    «Futures i markedet klamrer seg fortsatt til den kraftige stigningen i oljeprisen som kom etter vaksineåpningen i november 2020», skriver analytikeren. Videre er det stor differanse mellom tilbud og etterspørsel i Brent futures-kontrakter, noe som ifølge Rystad bekrefter deres syn om at oljemarkedet vil være ganske stramt frem til OPEC+ løsner på tilbudet. 

    Avgjørende for gjenåpning

    Hvordan oljeprisen utvikler seg vil være viktig for hvordan verden vil se ut i kjølvannet av pandemien. Høyere oljepriser vil gjøre det vanskeligere for land som har en positiv importbalanse på olje, som India og Kina, å gjenreise økonomien etter en krevende periode.

    Dickson trekker frem oljemarkedet på 1970-tallet som et eksempel. Stigende oljepris førte da til at mange land opplevde mindre økonomisk vekst, høye renter og industrikollaps. Det fremlegges i rapporten at en tresifret oljepris ikke bare vil kunne føre til lavere global oljeetterspørsel, men også svakere økonomisk vekst, ikke ulikt det vi så på 1970-tallet. 

    Samtidig er det fristende for oljenasjoner å opprettholde en høy oljepris, da flere av disse landene tapte penger i 2020. Høye oljeinntekter vil dermed kunne føre til positiv balanse på fremtidige statsbudsjett. 

    Iransk valgkamp

    I rapporten pekes det også på det iranske valget som noe å følge med på, men Rystad Energy ser ikke på dette som noe som vil påvirke oljeprisen ytterligere. Det gjenstår å se om det vil kommuniseres en eventuell fremskyndelse av atomvåpenavtaler, der Rystad ikke forventer at det inngås noen avtale før tidligst august.