KjøpLogg inn

Freyr Battery bygger battericellefabrikk i Mo i Rana

I august starter Freyr Battery byggingen av sin første battericellefabrikk i Mo i Rana.

Publisert 19. juli 2021 kl. 12.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 305 ord
BYGGESTART: Konsernsjef Tom Jensen i Freyr (til høyre) har store planer for fabrikken i Mo i Rana. Foto: Freyr

Styret i Freyr Battery har besluttet å bygge den første fabrikken i Mo i Rana for produksjon av battericeller. Beslutningen om igangsettelse av den såkalte pilotfabrikken følger noteringen av Freyr på New York-børsen tidligere denne måneden der selskapet ble tilført egenkapital som muliggjør selskapets battericelleproduksjon i Norge.

Byggestart av pilotfabrikken er i august 2021. Produksjonslinjen skal installeres i Mo Industripark i det som er kjent som «Kamstålbygget» lokalt i Mo i Rana. Produksjonsoppstart er planlagt i løpet av andre halvår 2022, og anlegget vil være det første av fem battericellefabrikker Freyr planlegger å bygge innenfor Mo Industripark.

– Dette blir den første litium-ion battericelle-produksjonsenheten i Norge i industriell skala og et viktig element i vår forretningsstrategi knyttet til tidlige leveranser, lave kostnader og bærekraftig batterier, sier Freyrs konsernsjef, Tom Jensen, i en melding. 

Pilotfabrikken vil være basert på den amerikanske 24M-teknologien (fra MIT i Boston) for produksjon av «SemiSolid» litium-ion batterier. Freyr skriver i en melding at ENOVA bidrar med 142 millioner kroner til finansieringen av pilotfabrikken.

Freyr planlegger å utvikle opptil 35 GWh årlig kapasitet med battericelleproduksjon i Norge og ytterligere 8 GWh gjennom joint ventures i Norge og/eller i Norden innen 2025.

Freyr Battery

  • Grunnlegger Torstein Dale Sjøtveit står bak planene om å bygge ut en gigantisk batterifabrikk til rundt 20 milliarder kroner i Rana kommune i Nordland. 
  • Sjøtveit, som blant annet har bakgrunn fra lederroller i Hydro, har de seneste årene bygget opp en organisasjon rundt prosjektet, som tar sikte på produksjonsstart i løpet av 2022.
  • Sommeren 2020 ble det kjent at investeringsselskapet EIT InnoEnergy gikk inn med i overkant av 70 millioner kroner i satsingen.
  • Nylig fikk Freyr 142 millioner kroner i støtte fra Enova.
  • Fabrikken er blant annet tenkt å levere batterier til den europeiske transportindustrien og er ventet å skape rundt 1.500 arbeidsplasser lokalt.
  • 8. juli ble selskapet notert på New York-børsen etter å ha fusjoner med skallselskapet Alussa Energy.