<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Starter global energikjempe

Håper på synergieffekter for over 3,5 milliarder kroner.

Publisert 17. aug. 2021
Oppdatert 17. aug. 2021
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 234 ord
FORNØYD: Konsernsjef i BHP Group, Mike Henry. Foto: Bloomberg

BHP og Woodside Petroleum er blitt enige om å fusjonere deres respektive olje- og gassporteføljer for å danne et energiselskap som vil være blant de ti største i verden målt i produksjon. Det nye selskapet vil ha en verdi på rundt 28 milliarder dollar – nesten 250 milliarder kroner. 

Ved fullføring av fusjonen vil BHPs olje- og gassvirksomhet bli slått sammen med Woodside, som på sin side vil utstede nye aksjer til BHP-aksjonærene. Det «nye »Woodside ville bli eid 52 prosent av eksisterende Woodside-aksjonærer og 48 prosent av eksisterende BHP-aksjonærer, opplyser selskapene om i en pressmelding. En fordeling som verdsetter BHPs petroleumsavdeling til rundt 13 milliarder dollar.

Over hele verden

Woodside og BHP har anslått at årlige synergier vil overstige 400 millioner dollar per år. Selskapene håper blant annet på optimalisering av bedriftsprosesser og driftskostnader på tvers av hele porteføljen, utnytte de ledende petroleumsfunksjonene til begge organisasjoner, inkludert teknologi, drift, infrastruktur og ressursutviklingskompetanse.

På papiret vil det nye selskapet ha en baseproduksjon på 200 millioner fat oljeekvivalenter i 2021. Diversifisert produksjonsblanding av 46 prosent LNG, 29 prosent olje og kondensat og 25 prosent innenlands gass og væsker. I tillegg til bred geografisk rekkevidde med produksjon fra Vest -Australia, østkysten av Australia, Mexicogolfen og Trinidad og Tobago med omtrent 94 prosent av produksjonen fra OECD -nasjoner.

Transaksjonen er betinget av gjennomføring av due diligence, forhandlinger og utførelse av fullstendige transaksjonsdokumenter i tillegg til regulatoriske og andre godkjenninger.