<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gjennombruddet kom mye raskere enn varslet

For en uke siden skulle det ta 3–9 måneder, men allerede har Magnora-satsingen Evolar fikset sitt kommersielle gjennombrudd. Magnora-aksjen bykser på nyheten.

    Publisert 23. aug. 2021 kl. 10.53
    Oppdatert 23. aug. 2021 klokken 11.32
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 284 ord
    GLADMELDING FRA SVERIGE: For Magnora, her ved arbeidende styreleder Torstein Sanness. Foto: Eivind Yggeseth

     

    Den svenske Magnora-satsingen Evolar har oppnådd kommersielt gjennombrudd mye raskere enn tidligere kommunisert.

    I en børsmelding opplyser Magnora at Uppsala-baserte Evolar, et av deres porteføljeselskaper, har fått på plass en viktig avtale med «en ledende global aktør innen det industrielle økosystemet for solceller».

    Magnora

    • Het Sevan Marine frem til 2018.
    • Investerer nå i fornybarselskaper og -prosjekter.
    • Hovedkontor i Oslo. Adm. direktør er Erik Sneve, mens Lundin- og DNO-topp Torstein Sannes er styreleder.
    • Mål om å eie en andel i fornybarprosjekter på 5 gigawatt (GW) innen 2025.
    • Børsverdien er på 1,6 milliarder kroner.

    Videre viser Magnora til presentasjonen av andrekvartalstall i forrige uke, og at selskapet da signaliserte at Evolar kunne oppnå sin første utviklingsavtale – og et kommersielt gjennombrudd – innen tre til ni måneder.

    Magnora eier i dag 40,9 prosent i Evolar, men understreker at selskapet har opsjoner for kjøp av inntil 63,5 prosent til omtrent de samme vilkår som i den første investeringen.

    Evolar satser på solcelleteknologi basert på mineralet perovskitt, som skal forsterke solcellenes effekt. Med en såkalt PV Power Booster-teknologi skal solcellenes effekt forbedres med 25 prosent, sammenlignet med konvensjonelle, silisiumbaserte solcellepaneler.

    Magnora gjorde sin første investering i Evolar i november i fjor, ved å ta 28,4 prosent i forbindelse med en emisjon i det svenske selskapet.

    «Perovskitteknologi er den tandemteknologien for alle krystallinske solceller som utvikler seg desidert raskest globalt. Den har potensial til å endre hele det globale solcellemarkedet, som skriker etter et produkt som gir betydelig høyere effektivitet uten at produktkostnadene økes betraktelig», forklarte investeringsdirektør Haakon Alfstad i Magnora da.

    Evolar ble etablert i 2019, og har sprunget ut fra et forskningsmiljø ved Universitetet i Uppsala.