Før Opec-møtet: – Det ventes plenty med volatilitet

Oljeprisene ligger litt høyere enn på fredag før mandagens Opec+-møte. Energiekspert tror både møtet og andre faktorer vil gi mye volatilitet.

Publisert 4. okt. 2021 kl. 09.00
Oppdatert 4. okt. 2021 klokken 13.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 439 ord
ØKES PRODUKSJONEN VIDERE? Markedsfokuset sies å ligge på hvorvidt Opec+ vil øke oljeproduksjonen mer enn de allerede avtalte 400.000 fat pr. dag. Foto: Bloomberg

Oljeprisene er relativt stabile mandag morgen, og noteres litt høyere sammenlignet med da Oslo Børs stengte fredag ettermiddag, men noe lavere sammenlignet med forrige sluttkurs.

Fokuset i oljemarkedet rettes mot møtet i Opec+ senere i dag, hvor kartellet vil vurdere om den siste tids prisoppgang kan opprettholdes mens verden innhenter seg fra covid-19-pandemien, ifølge Reuters.

– Det ventes plenty med volatilitet, ikke bare på grunn av det kommende møtet i Opec+, men også på grunn av energikrisen i Europa og Kina, sier adm. direktør Vandana Hari i Vanda Insights til Platts, hvor hun legger til at utfordringer med å vurdere påvirkningen på oljeetterspørselen også er en medvirkende faktor.

Mandag formiddag melder Reuters at det ventes at Opec+ vil holde oljeproduksjonspolitikken uendret, og viser til kilder innad i Opec.

Økes produksjonen ytterligere?

Markedsfokuset ifølge Platts ligger på hvorvidt oljekartellet vil øke oljeproduksjonen mer enn de allerede avtalte 400.000 fat pr. dag, hvor tilbudsforstyrrelser og innhenting i etterspørselen har presset Brent-oljen til nær 80 dollar pr. fat.

Det trekkes også frem at med Kina som leter etter mer tilbud og fortsatt begrenset produksjon fra USA, så vil Opec+ ha flere grunner til å vurdere å produsere mer enn deres gjeldende kvoter.

Opec+ inngikk en avtale i juli om å øke produksjonen med 400.000 fat pr. dag hver måned frem til minst april 2022 for å fase ut daværende produksjonskutt på 5,8 millioner fat pr. dag.

Reuters kunne i forrige uke melde om fire kilder innad i oljekartellet som uttalte at det også vurderes å legge til mer produksjon enn det som allerede er avtalt.

Kontrollen i Opecs hender

Ifølge Bloomberg, som viser til Vitol Group, vil produksjonspolitikken til Opec+ være hovedfaktoren som påvirker oljeprisene de neste månedene. Det er ifølge Vitol liten sjanse for at iranske oljefat returnerer til de globale markedene i år, samtidig som amerikanske skiferprodusenter ikke investerer nok til å øke produksjonen raskt.

– Kontroll over prisene ligger i stor grad i Opec+ sine hender, sier Asia-sjef Mike Muller i Vitol ifølge Bloomberg.

Brent-kontrakten for desember ble mandag morgen handlet til 79,22 dollar pr. fat, som er ned 0,06 dollar pr. fat fra forrige sluttnotering. Til sammenligning ble kontrakten omsatt til om lag 78,33 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte fredag ettermiddag.

WTI-kontrakten for november ble mandag morgen omsatt til 75,80 dollar pr. fat, som er ned 0,08 dollar pr. fat fra forrige sluttnotering. Til sammenligning ble kontrakten omsatt til om lag 74,94 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte fredag ettermiddag.

Prisdifferansen mellom Brent-olje og WTI-olje for november-levering er nå på 3,72 dollar pr. fat.

Oljemarkedet holder fullt fokus på mandagens møte i Wien.