Røkke-duo skal samarbeide for å styrke havvind-bud

Aker-duoen Aker Offshore Wind og Aker Solutions skal samarbeide for å inkludere en undervannstransformator i havvind-budrunden i Skottland. 

Publisert 7. okt. 2021 kl. 10.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 274 ord
SAMARBEID: Kjell Inge Røkkes Aker-duo, Aker Offshore Wind og Aker Solutions, skal samarbeide for å styrke havvind-budrunden i Skottland.  Foto: Iván Kverme

        

Aker Offshore Wind har lagt frem planene for å inkludere Skottlands første undervannstransformatorstasjon, som hjelper til med å frakte energien fra vindturbinene til hjem og bedrifter, i selskapets budrunde for havvindparker i landet, ifølge en melding fra selskapet. 

Installasjonen til flere millioner skal utvikles, produseres og leveres i Skottland av Aker Solutions og vil gi store eksportmuligheter for skotske virksomheter, fremgår det av meldingen. 

Stasjonene har tradisjonelt sett blitt installert over havoverflaten, men å flytte dem ned på havbunnen skal gi større pålitelighet og kostnadsfordeler. Eksempelvis kan sjøvann benyttes som et naturlig kjølesystem, temperaturene blir mer stabile, det er færre komponenter og ingen roterende deler. 

Driftskostnadene kan også reduseres gjennom mindre vedlikehold og redusert materialbruk. 

ScotWind-prosessen

Prosjektet skal leveres som en del av ScotWind-prosessen, der Aker Offshore Wind har slått seg sammen med Ocean Winds for å levere tilbud på flytende havvind som kan levere inntil 6.000 megawatt (MW) i Ytre Moray Firth. 

– Installasjonen er en verdensledende innovasjon og alt arbeidet vil utføres i Skottland.  Teknologien skal utvikles gjennom flere titalls millioner i investeringer og jobben begynner til neste år, sier Sian Lloyd-Rees, direktør for Aker Offshore Wind i Storbritannia, i meldingen. 

I starten av juli inngikk Ocean Winds og Aker Offshore Wind et samarbeid for å utvikle havvindprosjekter i Skottland. Selskapene samarbeider fra før i California, USA og Korea. 

ScotWind

  • Den første runden med avtaler for leie av havbunnen rettet mot havvindparker i skotsk farvann på over et tiår.
  • Det primære målet med ScotWind Leasing er å gi eiendomsrett til havbunnen i det skotske farvannet for utvikling av havvindprosjekter i kommersiell skala.
  • Crown Estate Scotland er forpliktet til å hjelpe Skottland med å nå målet om nullutslipp innen 2045 gjennom havbunn-ansvaret.