<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Strømmarkedet går avgjørende uker i møte

Det er ekstreme prisforskjeller mellom de ulike delene av Strøm-Norge. De kommende ukene kan også bli avgjørende for vinterens priser.

Publisert 20. okt. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 591 ord

Energikrisen i Europa preger både bedrifter og husholdninger over hele kontinentet. 

Samtidig er det store forskjeller i hvordan markedssituasjonen slår ut. I Storbritannia har flere energiselskaper gått konkurs, mens mange i Norge i hovedsak merker situasjonen gjennom økte strømpriser.

– Så ille er det ikke i Norge. Storbritannia er litt spesielt fordi man har satt et tak på prisene ut til forbruker, mens priser i grossistmarkedet er flytende. Det har gitt problemer for en del aktører, sier Marius Holm Rennesund, partner i Thema Consulting, i et intervju med Finansavisen TV.

Han holdt tirsdag et foredrag for bransjeforeningen Energi Norges medlemmer. Rennesund er blant annet utdannet kraftanalytiker og har tidligere bakgrunn fra både Statkraft og Olje- og energidepartementet.

– I det nordiske markedet er de som vil merke dette først de som har mange fastprisavtaler ut til kundene sine, sier Rennesund om hvem som vil kunne bli skvist i Norden fremover, og sikter både til aktører som har solgt kraft sikring eller fastpris til private og bedrifter.

Rekord på rekord

Tirsdag ble det satt ny dagsrekord for strømprisene i Sør-Norge med en pris på 1,43 øre per kilowattime – før avgifter, nettleie og påslag kommer på toppen. 

Mellom 08:00 og 09:00 var prisen imidlertid oppe i 2,2 kroner, før den falt tilbake igjen.

Onsdag er det varslet en snittpris for dagen i Sør-Norge på rundt 80 øre.

Unormale prisforskjeller

Det er samtidig store innenlandske prisforskjeller. Tirsdag kostet strømmen på Sør-, Øst- og Vestlandet ti ganger så mye som strømmen i Midt- og Nord-Norge.

– Hvorfor er prisforskjellene så store og pleier de å være sånn?

– De pleier absolutt ikke å være så store. Vi pleier å ha noe prisdifferanse mellom Nord og Sør, men nå er prisforskjellene helt ekstreme, sier Rennesund og forklarer: 

–  Det skyldes at det i Midt- og Nord-Norge er relativt normalt med vann i magasinene og man har hatt noe vindproduksjon. Så er det ikke god nok overføringskapasitet til Sør-Norge, der situasjonen er en helt annen.  Der har det aldri vært så lite vann i magasinene på denne tiden av året, og i de siste dagene har vi også fått en kald værtype som øker etterspørselen kraftig.

Det var for en del år tilbake strømkrise i Midt-Norge, men Rennesund påpeker at det siden den gang har blitt bygget ut mye vindkraft i Midt-Norge, det er lagt bedre kabler mot Sverige og det er bedre fyllingsgrad i magasinene der.

Avgjørende uker

Hva prisene blir for strøm i vinter avgjøres nå i stor grad av hva som skjer de neste ukene, forklarer analytikeren: 

Nedbør må nemlig komme som regn og ikke snø.

– Det er veldig viktig i de resterende ukene i oktober og begynnelsen av november. Det som kommer som snø kan ikke brukes til produksjon før den smelter neste vår.

– Hva sier forward-kurvene i markedet nå om hva vi kan forvente oss av priser? 

– Slik det ser ut nå så tror markedet på en pris i snitt i Norden på om lag 70 øre gjennom vinteren, men så vet vi at det er større knapphet i Sør-Norge, sier Rennesund.

– I Sør-Norge  kan vi nok forvente oss en snittpris på opp mot en krone, men dette vil avhenge veldig av værforholdene de neste ukene. Får vi godt med nedbør kan prisene bli litt mindre, men blir det mye tørt og lite vind, gjerne kombinert med litt kald vinter kan vi bli avhengig av å importere kraft fra kontinentet – hvertfall redusere eksporten, sier Rennesund videre og legger til: 

– Da må prisene opp på de nivåene vi ser i Tyskland (for at man skal få kraft tilbake inn i Norge, journ.anm.). Der forventes prisen på rundt to kroner gjennom vinteren.