Spår rask slutt på Kina-krisen

JPMorgan mener kullkrisen i Kina kan være over allerede neste måned. Her er tre aksjer som vil nyte godt av det.

Publisert 20. okt. 2021 kl. 11.18
Oppdatert 20. okt. 2021 klokken 11.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 318 ord
SNART OVER: JPMorgan tror kullkrisen snart er over i Kina. Foto: Bloomberg

Mangelen på kull, som er en svært viktig energikilde i landet, høye drivstoffpriser og høy industriell etterspørsel etter energi har utløst utbredt strømmangel i verdens nest største økonomi.

Energikrisen i Kina har herjet siden slutten av september da kaldt vær slo innover store deler av landet. Det har medført at mange av kraftverkene hamstrer kull, som igjen sender prisene til rekordhøye nivåer. 

Analytikere i JPMorgan spår nå at energikrisen kan være over allerede i november og har plukket tre energirelaterte aksjer som kan sprette tilbake.

«Ny kullproduksjon onshore starter nå og leveringer vil mest sannsynlig ta seg opp i november, og gi støtte til mer balansert tilbud- og etterspørselsdynamikk i 2022», skriver JPMorgan i et notat ifølge CNBC.

China Resources Power

Hong Kong-noterte China Resources Power er JPMorgans favorittaksje i energisektoren av tre grunner:

  • Det kan øke fornybarkapasiteten til 60 prosent fra 40 prosent de neste fem årene
  • Selskapet drar størst nytte av statlige direktiver om å øke strømprisene for industrielle brukere, fordi «markedsbasert elektrisitet» utgjør mer enn to tredeler av selskapets strømsalg
  • CR Power kan stå imot høyere kullpriser bedre enn konkurrentene

Cosco Shipping

Som andre container og shippingaksjer falt Cosco Shipping da energiprisene steg, men JPMorgan tror nedsalget er over.

– For containershipping er etterspørselen drevet av amerikansk og europeisk konsum. Kinesiske strømpriser vil ikke ha noen effekt på etterspørselssiden av den ligningen, sier analytikerne i JPMorgan i notatet.

Shenzhen Inovance

Kinas fabrikker har møtt stadig stigende press etter forsinkelser i produksjonen, stigende priser på råvarer og strømbrudd.

Som følge av dette er JPMorgans anbefaling å satse på automatisering i produksjonssektoren – og da følger anbefalingen av Shenzen Inovance. Selskapet jobber med sensorer for industriell automatisering, elbilmotorer og monteringsroboter.

– Vi er fundamentalt positive til sektoren. Den mottar politisk støtte for oppgraderinger og automatisering. Støtten kan bidra til å takle syklisk motvind, sier analytikerne.