<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

G20 vil fase ut subsidier av fossilt drivstoff innen 2025

I et utkast til slutterklæring for G20-møtet i Roma tas det til orde for å fase ut subsidier til fossile energikilder innen 2025.

Publisert 30. okt. 2021
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 132 ord
TOPPMØTE: G20-gruppens ledere samlet seg lørdag i Roma til toppmøte, det første ansikt-til-ansikt siden pandemien rammet i fjor. Foto: NTB

Det tyske nyhetsbyrået DPA har fått tilgang til utkastet. Erklæringen skal i sin endelige form være klar til avslutningen av toppmøtet søndag.

Slike subsidier skal «fases ut og rasjonaliseres» innen 2025, heter det i dokumentet. Det er imidlertid ennå uklart hva som skal omfattes og hva slags statlig støtte som fortsatt vil være tillatt.

I utkastet brukes begrepet «ineffektive subsidier av fossilt drivstoff som fremmer sløsende forbruk».

Jörn Kalinski i den tyske avdelingen av utviklingsorganisasjonen Oxfam kritiserer definisjonen. Han mener den har store svakheter siden den åpner «smutthull».

G20 har tidligere, i 2009, gitt generell tilslutning til å fase ut slike subsidier på mellomlang sikt. Så langt er det imidlertid ikke blitt satt noen dato, og G20-landene øser fortsatt milliarder inn i store kull-, gass- og oljeprosjekter.