<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Franske giganter inngår milliardavtale

Det franske oljeselskapet Engie letter på eiendeler for å akselerere energiovergangen. Nå selges tjenesteleverandøren Equans for 7,1 milliarder euro.

Publisert 6. nov. 2021
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 240 ord
STORSALG: Engie selger Equans for 7,1 milliarder euro. Foto: Bloomberg

Flere europeiske oljeselskaper har de siste årene tatt grep for å bli kvitt stempelet som klimaverstinger. Det satses stort på fornybar energi, men overgangen til bredere energiselskaper koster.

Nå tar franske Engie grep, og selger Equans til det franske industrikonglomeratet Bouygues for 7,1 milliarder euro - tilsvarende 8,2 milliarder dollar, i det som blir en av de største franske transaksjonene i år.

I mai gjorde Engie store strategiske endringer. Selskapet skal akselerere investeringer i selskapets kjerneområde, som nå er fornybar energi, for å nå målet om netto nullutslipp innen 2045.

«Dette er et stort steg for selskapets strategiplan», skriver Engie i en pressemelding.

Budkamp

Bouygues var ikke det eneste selskapet som ønsket å kjøpe Equans. Det konkurrerte med bud fra det franske ingeniørselskapet Eiffage og den amerikanske private equity-aktøren Bain Capital. 

Franske Spie, og et annet investeringsselskap - amerikanske Carlyle, var også lenge med i kampen om Equans, men trakk seg fra budkampen tidligere.

Equans installerer og vedlikeholder klimaanlegg, elektriske systemer og tele-utstyr, og omsetter for mer enn 12 milliarder euro i året.

Sensitivt

Salget har vært politisk sensitivt for Engie og den franske regjeringen i forkant av presidentvalget i april, ettersom en tredjedel av selskapets 74.000 ansatte jobber under Equans. Den franske staten er Engies største aksjonær med en eierandel tett oppunder 24 prosent.

For å smøre Engie og fagforeningene har Bouygues lovet å ikke tvinge frem oppsigelser for de neste fem årene i Frankrike og Europa som helhet, samtidig som det skal skapes ytterligere 10.000 arbeidsplasser i perioden.