<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aker Offshore Wind-topp: – Vi vil være en langsiktig spiller

Auksjonsbom mandag og kursfall på 30 prosent på to dager. Aker Offshore Wind jobber nå videre mot neste anbudsprosesser rundt om i verden. 

    Publisert 19. jan. 2022 kl. 13.41
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 495 ord
    LANGSIKTIG: Børsnotering av Aker Offshore Wind. Fra venstre: CTO Geir Olav Berg, børsdirektør Øivind Amundsen, Geir Ove Karlsen, Knut Vassbotn, Astrid Skarheim Onsum (CEO), Frode Strømø (delvis skjult), Elisabet Grohshennig, styreleder Henrik Madsen og Leif Holst. Foto: Iván Kverme

    AOW

    Aker Offshore Wind ga totalt tre bud sammen med Ocean Winds i anbudsprosessen for ScotWind-prosjektene og fikk ingen tildelinger. 

    – En kjempesmell, sier Trygve Hegnar om auksjonsbommen. 

    – Det var ikke gitt at de skulle få tildeling i ScotWind, og det ville være en «company killer» om de ikke fikk det. Når en aksje faller 40 prosent på to dager, er det krise.

    Det sa Turner Holm i Clarksons Platou Securities til Finansavisen, som sammen med et nær samlet analytikerkorps høvlet over Røkke-aksjen i etterkant av lisensutdelingen. 

    Jobber fremover

    Selskapet vil likevel jobbe inn mot neste Scotwind-runde, og ser dessuten flere muligheter i både Storbritannia og andre steder i verden i tiden fremover.

    Det sier Geir Olav Berg, teknisk direktør Aker Offshore Wind til TDN Direkt i forbindelse med konferansen Deep Wind onsdag.

    – Det var svært høy konkurranse og vi fikk dessverre ikke lisens. Men det vil komme flere muligheter allerede med ScotWind-runde nummer to, og markedet for flytende havvind i Storbritannia er under sterk utvikling, sier Berg.

    Aker Offshore Wind er ned over 30 prosent på Oslo Børs siden det mandag ble klart at selskapet ikke fikk tildelt lisens i den første ScotWind-runden. Onsdag er selskapet imidlertid opp 7,3 prosent. Selskapet venter imidlertid nå på anbudsprosessene for Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord i Norge, og venter at disse vil finne sted i første halvdel av 2022.

    Vanskeligere stilt

    Berg svarer avvikende på om selskapet er bedre eller dårligere posisjonert mot auksjonene på norsk sokkel etter å ha falt utenfor ScotWind-tildelingene.

    – Vi har en rekke spennende prosjekter vi jobber mot i porteføljen, er beskjeden fra Berg under presentasjonen.

    – Sjansen er mindre for at de får noe i Norge nå, sa havvindanalytiker Anders Holte, analytiker i Kepler Cheuvreux, mandag. Se hele intervjuet under.

    Analytiker om fallet i Aker Offshore Wind

    Pengebehov?

    I november opplyste olje- og energidepartementet til TDN Direkt at utlysningen av konkurransen om minst tre prosjekter på opptil 500 MW på Utsira Nord ikke hadde noen spesifikk tidslinje.

    – Vi jobber med dette, og vi jobber så fort vi kan, sa Henriette Nesheim, underdirektør i Olje- og energidepartementet da, etter at den forrige regjeringen uttalte at utlysningen ville komme rundt årsskiftet mellom 2021 og 2022.

    Berg opplyser på sin side at Aker Offshore Wind nå også jobber inn mot anbudsprosesser i USA som ventes i september 2022. Ellers er prosesser i Sverige, Japan og Sør-Korea på listen.

    På spørsmål om hvor lenge selskapet vil være finansiert før det må hentes penger, svarer Berg:

    – Aker Offshore Wind hentet ved børsnotering for 1,5 år siden nok kapital til drift i flere år, og dessuten har vi en sterk eier i ryggen. Men vi planlegger å være en langsiktig spiller og vi ser alltid på endringer i markedet. Så tar vi det derfra. 

    Turner Holm i Clarksons Platou mener imidlertid det er duket for kriseemisjon.

    – Nå må selskapet enten gjennomføre en kriseemisjon eller selge eiendeler, og de har ikke så mye å selge, sier Holm, som kommer med flere potensielle utfall.