<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det er klondykestemning

Oljeselskapet Okea hadde like store inntekter i fjerde kvartal som i hele 2020. Selskapet ønsker å vokse videre på norsk sokkel og ser muligheter når andre kanskje vil ut.

    Publisert 20. jan. 2022 kl. 20.42
    Oppdatert 22. jan. 2022 klokken 16.04
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 756 ord
    Okea-sjefen spår høye priser utover året
    20.01.2022 Det lille oljeselskapet Okea tjener grådig godt på de høye olje- og gassprisene om dagen. Bare i fjerde kvartal var inntektene like store som i hele 2020. Konsernsjef Svein J. Liknes kommer til studio for å fortelle om hvordan selskapet vil vokse fremover, hvorfor han tror noen aktører vil forsvinne fra norsk sokkel og hvordan Okea vil allokere alle pengene som nå renner inn i kassen.

    Etter å ha gått i fullstendig krisemodus i 2020, er det nå brennhett i oljenæringen igjen. 

    Pengene strømmer inn hos olje- og gasselskapene, og dermed også statskassen, takket være høye priser.

    Samtidig er det også tegn til at det rører seg på transaksjonsmarkedet. På tampen av fjoråret annonserte Eni og HitecVision at de vurderer å børsnotere Vår Energi, Aker BP meldte at de overtar og slår seg sammen med Lundins norske oljevirksomhet, og Sval Energi kjøpte opp Spirit Energys norske virksomhet.

    Torsdag slapp oljeselskapet Okea nøkkeltall for fjerde kvartal, i forkant av kvartalsrapporten som kommer 11. februar. Aksjen endte dagen opp 2,0 prosent.

    Mens produksjonen holdt seg relativt stabil på drøye 16.000 fat pr. dag, målt mot samme periode året før, skjøt inntektene opp fra 584 millioner til 1,73 milliarder.

    Det betyr at inntektene i fjerde kvartal 2021 alene var like store som hele 2020.

    – Det er en veldig hyggelig posisjon å være i, sier konsernsjef Svein J. Liknes i et intervju på Økonominyhetene til Finansavisen.

    – Det er klondykestemning, men dette er ikke en prisbane vi venter skal vare veldig lenge, fortsetter han.

    Ser etter oppkjøp

    Okeas pengebinge har det siste året økt fra 871 millioner til 2,04 milliarder, samtidig som gjelden er redusert. Det er kapital som kan komme godt med når Okea både vil lete og gjøre oppkjøp for å vokse fremover.

    – Jeg kan ikke være eksplisitt på prosesser, men at det er en del hydrokarboner som vil skifte hender i løpet av 2022, det tror jeg, sier Liknes om markedet.

    Han er opptatt av at Okea ikke skal fire på kravene sine og at de skal ha kapitaldisiplin. Samtidig ser han at andre aktører enten gjør oppryddinger i porteføljene sine eller vurderer å selge seg helt ut av norsk sokkel for å satse andre steder, eller satse på fornybart.

    – Da kan det være anledninger for oss til å gjøre transaksjoner knyttet til eiendeler eller selskaper. Jeg tror det vil være et hektisk marked for den type transaksjoner nå, sier Liknes.

    Tror på gode priser

    Utover høsten og vinteren har Europa havnet midt i en energikrise på vei ut av pandemien. I tillegg til at oljeprisen har steget til nesten 90 dollar pr. fat har de europeiske gassprisene i det siste skutt langt høyere opp. På toppen av dette er strømprisen dyr for bedrifter og husholdninger.

    Okea fikk i snitt solgt oljen sin for 36,30 dollar pr. fat i 2020 og 65,30 dollar i 2021. I fjerde kvartal fikk man imidlertid 78 dollar, som altså løftet snittet for året.

    For gassen steg prisen i snitt fra 0,11 dollar pr. kubikkmeter i 2020 til 0,62 dollar i 2021. I fjerde kvartal steg snittprisen man fikk helt opp i 1,11 dollar.

    Selv om han tror gassmarkedet roer seg litt fra de høyeste nivåene, tror Okea-sjefen på gode tider fremover. Rundt en tredjedel av selskapets produksjon er gass, forklarer han.

    – Vi har også tro på en god oljepris når vi ser på markedet der ute, selv om vi forventer at gassprisene skal komme ned på et litt mer bærekraftig nivå, sier Liknes.

    – Vi regner med at det avtar litt ut mot sommeren, men det har vist seg veldig krevende å spå gassprisen. Vi tror de skal falle når det blir litt varmere i været og vi nærmer oss sommeren, men forward-prisene er mye høyere nå enn det vi så for bare kort tid siden, fortsetter han.

    – Hva med oljen? 

    – Vi tror på et sterkt marked og en sterk oljepris, som vil gå høyere enn den er i dag, sier Okea-sjefen og fortsetter: 

    – Vi har en god og stabil oljeproduksjon på alle våre felt. I tillegg har Yme kommet i drift og det vil bidra utover i dette året, sier han om 2022.

    Forsinkelse ble til god timing

    Det mye omtalte Yme-feltet kom endelig i produksjon i slutten av oktober. For et drøyt tiår siden forsøkte Talisman å gjenoppbygge feltet, men det endte i en milliardkatastrofe. 

    Deretter kom Okea og operatøren Repsol på banen noen år senere. Nå har de fått feltet i drift, om lag ett år senere enn først antatt.

    – Vi ser en oppside i Yme sammenlignet med det som lå i de opprinnelige kalkylene. Hadde vi startet i april 2020, da feltet egentlig skulle startet, lå oljeprisen på litt over 20 dollar pr. fat, poengterer Liknes.

    Okea har tidligere guidet en produksjonsvekst fra rundt 16.000 til rundt 17.500 fat pr. dag i 2022. En oppdatert prognose og nyheter om et eventuelt utbytte er ventet 11. februar.

    Okea-sjefen tror aktører vil forsvinne fra norsk sokkel