KjøpLogg inn

USA hjelper EU med å finne alternative gassleverandører

Myndighetene i USA vil hjelpe europeiske land med å skaffe nok naturgass dersom Ukraina-konflikten eskalerer og Russland stenger gasskranene.

Publisert 26. jan. 2022 kl. 15.44
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 159 ord
GASS: Bildet ble tatt i 2010 nordvest for St. Petersburg ved starten av byggingen av det omstridte gassrøret Nord Stream 2 fra Russland til Tyskland. Tyske myndigheter er angivelig skeptiske til å innføre nye sanksjoner mot Russland fordi de frykter russerne vil svare med å stanse gasseksporten. Foto: AP

Det bekreftet kilder i den amerikanske regjeringen overfor flere medier tirsdag. Formålet er å sikre at Europa «klarer seg gjennom vinteren og våren», sa en av kildene, ifølge The Guardian.

Russland er den største eksportøren av naturgass til EU. På andre plass ligger Norge, som neppe kan levere veldig mye mer.

Dermed trenger EU leveranser fra andre deler av verden hvis Russland struper sin eksport som et pressmiddel. Vestlige land frykter dette kan skje hvis europeiske land innfører nye sanksjoner mot Russland.

Regjeringen i USA bistår med å finne alternative leverandører av både gass og olje i Midtøsten, Nord-Afrika og Asia, ifølge The New York Times. Avisa sammenligner situasjonen med luftbrua som fraktet forsyninger inn til Vest-Berlin under den sovjetiske blokaden av byen på slutten av 1940-tallet.

Høye gasspriser har bidratt til de høye strømprisene i EU og Norge det siste halvåret. En av de amerikanske kildene tror det er mulig å erstatte mesteparten av bortfallet hvis Russland skulle stanse eksporten til EU.

NTB