<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tyskland starter sanksjonene mot Russland – sier nei til enorm gassledning

Regjeringen i Tyskland stanser godkjenningen av den omstridte gassrørledningen Nord Stream 2 til Russland, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Publisert 22. feb. 2022
Oppdatert 22. feb. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord
STANSER: Olaf Scholz, statsminister i Tyskland, sier nei til gassledning. Michael Kappeler

Statsminister Olaf Scholz sier tirsdag at Nord Stream 2-prosjektet stanses. Anonyme kilder sier til DPA at godkjenningen av rørledningen legges på is.

Den omstridte rørledningen er ferdigbygget, men ikke satt i drift.

Gassledningen i Østersjøen skal transportere energi til både industri og husholdninger. I året vil opp mot 55 milliarder kubikkmeter gass transporteres – nok til 20 millioner husstander. 

Nå har altså Scholz sagt nei til denne avtalen mellom Tyskland og Russland og dermed startet sanksjonene mot Russland som følge av inntoget i Ukraina. 

Dette er Nord Stream 2

  • Rørledning for naturgass mellom Russland og Tyskland gjennom Østersjøen
  • Skal gi kraft til industri og husholdninger
  • Skal transportere opp mot 55 milliarder kubikkmeter med gass i året – nok til 20 millioner husstander
  • Gassledningen ble bygget av selskapet Nord Stream, hvor hovedeier er den store russiske gassprodusenten Gazprom med 51%. Tyske Wintershall Holding eier 15,5%, tyske E.ON Ruhrgas 15,5%, nederlandske Gasunie 9% og franske GDF Suez 9%
Nord Streams nettsider

Stanser prosjektet

«Nord Stream er mer enn bare en rørledning. Det er en ny kanal for russisk eksport og en enormt prosjekt i infrastrukturen og samarbeidet mellom Europa og Russland», heter det på Nord Streams nettsider.

– Situasjonen i dag er fundamentalt annerledes. Det er derfor vi må revurdere denne situasjonen, i lys av den siste utviklingen. Det inkluderer forresten Nord Stream 2, uttalte den tyske statsministeren på pressekonferansen, ifølge Financial Times.

Scholz sa at han hadde bedt det tyske økonomidepartementet om å trekke tilbake sin rapport om landets forsyningssikkerhet som de har sendt til Bundesnetzagentur, den tyske energiregulatoren.

– Det høres teknisk ut, men det er det nødvendige administrative trinnet for å sikre at rørledningen ikke sertifiseres. Uten denne sertifiseringen kan ikke rørledningen settes i drift, sa han.