<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ber oljeproduserende land øke produksjonen

G7-landene ber i en felles uttalelse alle land som produserer olje og gass om å øke produksjonen for å begrense konsekvensene av krigen i Ukraina.

Publisert 10. mars 2022 kl. 21.13
Oppdatert 10. mars 2022 klokken 21.13
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 226 ord
Foto: NTB

– Vi oppfordrer alle olje- og gassproduserende land til å opptre på en ansvarlig måte og undersøke sine evner til å øke leveransene til internasjonale markeder, sier energiministrene i G7 i en felles uttalelse.

Gruppa ber særlig land som ikke produserer på full kapasitet, om å ta grep og bemerker at Opec har en nøkkelrolle.

Nødt til å vurdere tiltak

Energiministrene legger til at det var «nødvendig å vurdere effektive tiltak for å stanse økte gasspriser».

G7 er et forum for sju industriland. Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, USA, Italia og Canada er medlemmer. Også Russland var medlem fra 1998 til de ble kastet ut i 2014, grunnet annekteringen av Krim.

Olje- og energidepartementet bekrefter at Norge jobber for å møte etterspørselen fra allierte og partnere.

– Produserer så mye de kan

– I lys av den meget alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa er det et uttrykt ønske fra våre allierte og partnere at det daglig produseres så mye gass og olje som mulig fra norske felt. Feltene på norsk sokkel produserer så mye de kan, eller helt nær dette, skriver statssekretær Amund Vik (Ap) i en epost til NTB

Han opplyser at selskapene gjør kontinuerlig vurderinger av hvilke muligheter de har i sin felt-, funn- og leteportefølje for lønnsom fremtidig gassproduksjon.

– Når LNG-eksporten fra Melkøya starter igjen etter brannen i 2020, vil det kunne bidra med gassvolumer inn i det globale gassmarkedet, skriver han.

(©NTB)