<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Legger press på OPEC

Japans utenriksminister har søndag bedt De forente arabiske emirater om å øke oljeproduksjonen. Senere søndag vil Tysland også gjennomføre samtaler.

    Publisert 20. mars 2022 kl. 14.41
    Oppdatert 20. mars 2022 klokken 16.44
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 222 ord
    LEGGER PRESS: – Vi vil at De forente arabiske emirater bidrar til å stabilisere det globale oljemarkedet, sier Japans utenriksminister Yoshimasa Hayashi, ifølge Bloomberg. Foto: Reuters

    Japan har ifølge Bloomberg bedt De forente arabiske emirater (FAE) om å øke oljeproduksjonen i et forsøk på å dempe galopperende energipriser.

    – Vi vil at De forente arabiske emirater bidrar til å stabilisere det globale oljemarkedet ved å tilby mer olje og sikre produksjonskapasitet, sier Japans utenriksminister Yoshimasa Hayashi, ifølge Bloomberg.

    Uttalelsen kommer etter at ministeren møtte sjefen for FAEs statlige oljeselskap Adnoc, Sultan al Jaber, i Abu Dhabi søndag.

    «Jaber uttrykte et sterkt ønske om å støtte Japan, inkludert gjennom stabilisering av globale oljemarkeder», heter det videre fra Hayashi. FAE har foreløpig ikke kommet med noen offisielle kommentarer etter møtet.

    Lar seg ikke overtale

    Flere land har bedt medlemmer av OPEC, og da spesielt FAE og Saudi-Arabia, om å jekke opp oljeproduksjonen raskere etter at oljeprisene nylig gikk over 100 dollar pr. fat.

    Så langt har OPEC avfeid slike henvendelser og uttalt at prisoppgangen handler om geopolitiske spenninger, heller enn faktisk ubalanse mellom tilbud og etterspørsel.

    Storbritannias statsminister Boris Johnson besøkte både Saudi-Arabia og FAE tidligere i uken, men kunne ifølge Bloomberg ikke gi noen garantier for at han hadde klart å overbevise landene om å endre produksjonsnivået.

    Det er også ventet at Tysklands visekansler Robert Habeck vil reise til Abu Dhabi i løpet av søndag, for å ha samtaler med Jaber og FAEs energiminister Suhail Al Mazrouei.